Türkiye'de kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılması kapsamında bütçe reformlarının bütçe politikası açısından değerlendirilmesi
N the context of the restructuring of the public financial management in Turkey budget reforms in terms of budget policy evaluation
- Tez No: 337602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK EGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Reform, mali disiplin, performansa dayalı yönetim anlayışı, mali kurallar, çok yıllı bütçeleme anlayışı, Reform, financial discipline, performance-based management understanding, financial rules, multi-year budgeting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Son yıllarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kamu mali sistemlerinde reform çalışmalarına yönelmişlerdir. Ülkemiz de dâhil olmak üzere birçok ülkede yapısal değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Mali disiplin, mali şeffaflık, hesap verilebilirlik, kaynak kullanımında etkinlik, performansa dayalı yönetim anlayışı, çok yıllı bütçeleme anlayışı kamu mali sistemlerinin temel taşları olmuştur. Bunların yanında en başta siyasi popülizmin engellenmesi amacıyla bütçe sistemlerine birtakım mali kurallar getirilmiştir. Ülkemiz de benzer reformlar gerçekleştirmiştir ve bu yönde çalışmaları hala devam etmektedir. Türk bütçe sistemi ve sureci; 2006 yılında uygulanmasına başlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile modernize edilerek bütçelemede performans yaklaşımı geliştirilmiş ve kamu mali sistemimiz yeni baştan yapılandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
n recent years many developed and developing countries on the work of public financial systems reform at anytime. Structural changes in many countries, including our country. It is an account of the financial discipline, financial transparency, performance-based, resource use efficiency, management understanding, the understanding of public financial systems, basic blocks of multi-year budgeting. Furthermore, the budget to political popülizmin block at the start of a set of financial rules has been systems. Our country has similar reforms, and work is still ongoing. Turkish budget system; in 2006, the implementation of which was 5018 of the Public Financial management and Control Act was modernized with improved performance and financial bütçelemede over our system approach.