Micro financial credit risk metrics: A proposed model for bankruptcy and its estimation
Mikro finansal kredi risk ölçütleri: İflas için önerilen bir model ve tahminlemesi
- Tez No: 337601
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR EVRİM MANDACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Micro Credit Risk Metric, Modeling, Bankruptcy, Financial Distress, Mikro Finansal Kredi Risk Ölçütü, Modelleme, İflas, Finansal Sıkıntı
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu tezin ana amacı, iflas süreci için firma dinamiklerini içeren bir kuramsal model önermektir. Önerilen modelin amacı daha önceden geliştirilen modellerin eksikliklerini gidermektir. Bu modelin en önemli özelliği, iflas sorununa yaklaşım biçimini değiştirmiş olmasıdır. Modelin gücü, firma temel dinamiklerinin değer katma ve kaybetme süreçleri ile ilişkilendirmesinden gelir. Firma dinamikleri ile iflas süreci ilişkileri, modelin daha geniş bir bakış açısı getirecek şekilde oluşturulmuştur. Modelin görgül incelemeleri, 2007-2011 yılların arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören üretim sektörü firmaları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Analizler, yatay-kesit araştırma yapısında uygulanmıştır. Modelin görgül analiz sonuçları göstermiştir ki firmaların en son durumundan önceki iki yıl için elde edilen sonuçlar umut vermektedir. Tahminlenen modeller, 2010 ve 2011 yılları için %90'dan daha fazla doğru sınıflama performansı göstermiştir. Uygulama sonuçları açısından, finansal piyasalarda tüm paydaşların genel bir yol haritası olarak önerilen modelden faydalanacağı iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to propose a theoretical model that incorporates the dynamics of the firms for bankruptcy process. The proposed model has an aim to overcome weaknesses of the previously developed models. The most important feature of the proposed model is that it changes the way of approaching the problem for predicting bankruptcy. The power of the model comes from linking the main dynamics of the firm to value addition and dilution processes. The linkages between the dynamics of the firms and the bankruptcy process are set in a sense that the model brings a wider perspective. Empirical investigation of proposed model is conducted on manufacturing firms listed in Istanbul Stock Exchange (ISE) for the period from 2007 to 2011. The analyses are carried out within the structure of cross-sectional framework. Empirical results of proposed model indicate that the estimated models give promising results in case of one and two years before the final condition of the firms. Estimated models perform over 90% correct classifications for 2010 and 2011. In terms of practical implication, it is claimed that the proposed model will be benefited by all stakeholders as a general road map in financial environment.