Kamu hastanelerinin özerkleştirilmesi öncesi ve sonrasında profesyonel hastane yöneticisi ihtiyacının değerlendirilmesi
Evaluation of professional hospital managers requirement before and after the autonomy of public hospitals
  1. Tez No: 337604
  2. Yazar: SERKAN SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Professional Manager, HospitalReforms, Decentralization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Modern toplumlarda profesyonel hastane yöneticilerine sağlık sisteminde bulunan çeşitli kuruluşlarca büyük ihtiyaç duyulmakta ve üst düzey yönetim kadrolarına profesyonel hastane yöneticileri atanmaktadır. Ülkemizde ``Kamu Hastane Birlikleri Yasası'' öncesinde sağlık kuruluşlarında yönetim faaliyetleri, tıp fakültelerinde yönetim alanında herhangi bir eğitim almayan hekimler tarafından yürütülmekteydi. Bürokrasi modelinin getirdiği merkeziyetçi yapının yanında hekimler tarafından yönetilen, işletmecilik ilkelerinin uygulanmadığı kamu hastanelerinde kıt kaynakların etkin, verimli kullanılması eşit ve kaliteli sağlık hizmeti sunumlarında sorunlar görülmekteydi.Dünya'da kamu sektöründe hakim olan aşırı merkeziyetçi bürokratik geleneksel kamu yönetimi anlayışının getirdiği sorunlara çözüm amaçlı, 1980' li yıllarda yeni paradigmalar doğmuştur. Yeni Kamu Yönetimi anlayışı olarak yayılan akımın, Türk Kamu Yönetimi ve Türk Sağlık Sistemini de etkilediği son dönem yapılan reform hareketleri ve yasa tasarılarında görülmektedir. Kamu Hastaneleri açısından en önemli gelişme ise, yeni kamu yönetimi anlayışının önerdiği ``yerinden yönetim'' ve ``profesyonel yönetim ve yönetici'' ilkeleri çerçevesinde, Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarıdır.Kamu Hastane Birlikleri ile birlikte hastaneler kendi gelir-giderini düzenleyen, personelini istihdam eden, rekabet eden özerk işletmeler haline dönüştürülmesi öngörülmüştür. Böylelikle hastanelere çağdaş işletmecilik ilkelerini içeren yönetim sistemi ile hastanelerimizde daha önce uygulanma fırsatı bulunmayan finansal yönetim, pazarlama yönetimi ve insan kaynakları yönetimlerinin uygulanması zorunluluğunu getirmiştir. Kamu hastanelerinin özerkleştirilmesi olarak adlandırılan bu durum tüm bu konularda hastane yönetimine dair özel eğitim almış profesyonel hastane yöneticilerine olan ihtiyacı özerkleşme öncesi döneme göre daha da arttırmıştır.Çalışmada yasa öncesi profesyonel hastane yöneticisi ihtiyacı ile sonrasında artan profesyonel hastane yöneticisi ihtiyacı değerlendirilip çeşitli tespitlerde bulunulmuş, özerkleşme döneminde yapılacak yönetici atamalarında bu hususların dikkate alınması konusunda önerilerde bulunulmuştur.Aranacak Kelimeler: Profesyonel Yönetici, Hastane Reformları , Yerinden Yönetim
Özet (Çeviri)
In modern societies, Professional Hospital Managers are greatly needed by various organizations in health system and Professional hospital manager sare as signed to superior management positions. In our country, before the ? Unity of Public Hospitals ? law, management activities in health organizations were carried out by doctors who do not have any education on management at medicine faculties. Besides of its centralist structure coming from bureaucracy model, problems observed on use of scarce resources effectively and productive, and on presentation of health services co equally and with high quality; at the public hospitals in which business administration principles are not applied.In 1980?s new paradigms were born seeking solution for extremely centralist bureaucratic traditional public management concept which was dominant in the World. It is seen on current reforms and law drafts that the new creation spreaded as ? new public management ? concept has affected Turkish Public Management and Turkish Health System. The most important progress for public hospitals is the Public Hospital Unities law draft which is suggested by new public management concept in the frame work of ? decentralisation ? and ? Professional management and manager ? principles.With the public hospital unities, it is foreseen to transform the hospitals into autonomous enterprises that can arrange their own income and expenses, employ their staff, and compete. So, with the help of the management system including modern business administration principles, hospitals has become obliged to apply financial management, marketing management and human resources management which had no opportunity of practice in our hospitals before. This situation called ? decentralisation of public hospitals ?, has increased the need of Professional hospital managers specified in all these hospital management topics when compared with previous period.In this research, Professional hospital manager requirement before the law, and increasing requirement after the law are evaluated and made some observations, also given suggestions to take in to account these issues in manager placements in the period of autonomy.