Davranışsal ekonomi yaklaşımlarının tüketici karar verme tarzları ile açıklanması ve bir uygulama
Reveal of behavioral economics approaches through consumer decision making styles and an application
  1. Tez No: 337609
  2. Yazar: SUMEYRA DUMAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA TANYERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Behavioral Economics, Prospect Theory, Consumer Decision Making Behavior, Consumer Styles Inventory
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
İnsanların karar verirken her zaman ?en iyi?yi aramadıklarını, bazen ?iyi?nin de onlar için yeterli olabildiğini, irrasyonel kararlar da verebildiğini belirten ?davranışsal ekonomi?, ekonominin temel varsayımı olan ?homoekonomikus?u sorgulamaktadır. Bu kapsamda çeşitli alanlarda (ekonomi, psikoloji, hukuk gibi) karar verme davranışları incelenmiş ve insanların kararlarında sapmalar olduğu gözlenmiştir. Beklenti kuramı ile geniş yankı bulan bu çalışma alanı, belirsizlik ve risk altında karar verme durumlarında bireylerin irrasyonel kararlar verebileceğini ya da başka bir ifade ile beklenen fayda kuramında belirtildiği şekilde karar vermeyebileceğini belirtmektedir. Davranışsal ekonomi yaklaşımlarının tüketici karar verme davranışı ile açıklanması konusunda yazında bir boşluk olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, davranışsal ekonomi yaklaşımlarını tüketici karar verme tarzları ile açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak, davranışsal ekonomi yaklaşımları, pazarlama bakış açısıyla ele alınmış ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. İkinci olarak, Tüketici Tarzları Ölçeği kullanılarak örneklemin karar verme tarzları ortaya çıkarılmıştır. Son olarak da bu karar verme tarzları kullanılarak, davranışsal ekonomi yaklaşımlarında ortaya çıkan sonuçlar açıklanmış, tüketicilerin kararlarındaki sapmalar ve irrasyonellikler karar verme tarzları ile yorumlanmıştır. Çalışmada bulunan sonuçlar ile davranışsal ekonomi ve tüketici davranışı yazınına katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra, firmaların tüketicinin karar verme davranışını anlayabilmeleri açısından, bulgular doğrultusundaki önerilerin firmalara yol gösterici olması beklenmektedir.nahtar Kelimeler: Davranı?sal Ekonomi, Beklenti Kuramı, Tüketici Karar Verme Davranı?ı, Tüketici Tarzları Ölçeği
Özet (Çeviri)
Behavioral economics, which indicates that human beings do not always search for ?the best? and that sometimes ?good? will be enough for them, interrogates the fundamental assumption of economics, the ?homoeconomicus?. In this context, decision making has been analyzed in several areas (such as economics, psychology, law) and biases in human decisions have been observed. Prospect theory, which caused a breakthrough in the behavioral economics field, states that human beings can make irrational decisions under risk and uncertainty or in other words, they may not always make the decisions specified in the expected utility theory. According to the literature review conducted, a gap is observed about the reveal of behavioral economics approaches through consumer decision making behavior. The aim of this study is to explain the behavioral economics approaches through consumer decision making styles. In line with this aim, first the behavioral economics approaches have been implemented through marketing perspective and the findings have been interpreted. Then, via Consumer Styles Inventory, the decision making styles of the sample have been revealed. Lastly, the results obtained from the behavioral economics approaches have been explained through consumer decision making styles. The biases and the irrationalities in the consumers? decisions have been interpreted through taking the consumer decision making styles as the basis. It is expected that the results of this study will make contributions to the behavioral economics and consumer behavior literature. Besides, the recommendations brought in line with the results of the study, are expected to serve as a guide for the companies in terms of understanding consumer decision making behavior.