Küresel pazarlama ortamında elektronik pazaryerlerinin etkinliğinin arttırılmasında güvenilirliğin rolü: Türkiye'de otomotiv sektöründe bir araştırma
Role of reliability in increasing effectiveness of electronic marketplaces in the global marketing environment: A research in Turkish automotive industry
- Tez No: 337610
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANYERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Commerce, E-Marketplaces, Reliability, Global Competition, Foreign Trade, Automotive Industry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZETDoktora TeziKüresel Pazarlama Ortamında Elektronik Pazaryerlerinin Etkinliğinin Arttırılmasında Güvenilirliğin Rolü: Türkiye'de Otomotiv Sektöründe Bir Araştırmaİsmail METİNDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİşletme Anabilim Dalıİşletme ProgramıElektronik pazaryerleri (e-pazaryerleri), internetin ve dolayısıyla elektronik ticaretin ortaya çıkmasından bu yana gelişimini sürdürmektedir. Küresel rekabet ortamında firmalar bir adım öne çıkabilmek için modern ihracat pazarlaması yöntemlerine başvurmaktadır. Bunlardan en önde geleni e-pazaryerlerini kullanarak ihracat ve ithalat yapabilmektir. Uygulamadaki öneminin yanı sıra bilimsel çalışmalar açısından da ele alınması gereken e-pazaryerlerinin geldiği son noktada ise, güvenilirlik önemli bir hale gelmiştir.İnternet üzerinden yapılan ticarete ilişkin en yaygın endişe, güvenliktir. Fakat e-pazaryerleri daha çok dış ticaret işlemleri için kullanılmakta olup, ödemeler kredi kartı vb. uygulamalar ile internet üzerinden değil, genelde bankalar aracılığı ile yapılmaktadır. E-pazaryerlerinde güvenilirlik deyince ithalatçı ile ihracatçıların birbirlerine karşı olan kredibilitesi akla gelmektedir. E-pazaryerleri ile ithalatçı ve ihracatçıların güvenilirlik ile ilgili faaliyetleri bulunmaktadır. Güvenilirlik konusu, son zamanlarda ülkemizde de yeni bir çalışma alanı olarak görülmektedir. Bu doğrultuda tez çalışmamızda; gerek teorik inceleme gerekse KOBİ'lerde durumu araştırma aracılığıyla Türkiye'deki konu ile ilgili literatüre katkı sağlama amacı güdülmektedir.Dört bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde genel olarak; küresel rekabet ortamında yaşanan gelişmeler; ikinci bölümünde; elektronik ticaret konusu kuramsal açıdan ele alınmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; elektronik pazaryerleri ve e-pazaryerlerinde güvenilirlik hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Ve son bölümünde ise; Türkiye'de otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren ve önde gelen elektronik pazaryerlerine üye olan firmalar üzerinde gerçekleştirilen bir anket çalışması ile elde edilen ve e-pazaryerlerinde en çok kullanılan güvenilirlik yöntemleri, e-pazaryerlerinin küresel rekabette bir avantaj sağlayıp sağlamadığına yönelik bir durum saptaması, e-pazaryerlerindeki güvenilirlik uygulamalarının ihracat/ithalat departmanı çalışanları tarafından nasıl algılandığı, önemsenip önemsenmediği e-pazaryerlerinde güvenilirliğin ihracat ve ithalattaki yeri şeklindeki konuları içeren bulgulara yer verilmektedir.Anahtar Kelimler: E-Ticaret, E-Pazaryerleri, Güvenilirlik, Küresel Rekabet, Dış Ticaret, Otomotiv Sanayi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctor Of Philosophy (PhD) ThesisROLE OF RELİABİLİTY IN INCREASİNG EFFECTİVENESS OF ELECTRONİC MARKETPLACES IN THE GLOBAL MARKETİNG ENVİRONMENT: A RESEARCH IN TURKİSH AUTOMOTİVE INDUSTRYİsmail METİNDokuz Eylül UniversityGraduate of Social SciencesDepartment of Business AdministrationBusiness Administration ProgramElectronic Marketplaces (e-marketplaces), since the advent of the Internet and accordingly electronic commerce, is developing so. In global competitive environment, to move one step forward companies turn to modern methods of export marketing. Foremost among them is able to export and import via e-marketplaces. As well as the importance in application, e-marketplaces tends to be addressed in terms of scientific studies. At the last point of e-marketplaces reliability has become important.Security is the most common concern in trade over the internet. However e-marketplaces have been used for foreign trade transactions, payments are made through banking channel instead of remittance by credit card or similar tools on internet. When reliability is mentioned in e-marketplaces credibility of exporters and importers against each other comes to mind. At e-marketplaces reliability activities of exporters and importers excists. Reliability issue in our country is seen as new work area recently. In regards, by theoritical analysis or studying aspects of SME?s at our thesis study it is aimed to contribute literature in Turkey on the subject.In the first part of thesis study, which consists of four parts; developments in the global competitive environment; at second part; The theoritical aspects of electronic commerce are discussed. The third part of the study gives detailed informations on electronic marketplaces and reliability at e-marketplaces. At last part; the most commonly used reliability methods, gathered by survey made on automotive companies operating in Turkey and which are members of leading e-marketplaces; if e-marketplaces provide any advantage in global competition or not, how reliability activities in e-marketplaces are perceived by export/import department employees, heeded or disregarded, place of reliability in e-marketplaces in export and import findings including the issues are discussed.