Türkiye'de gelir farklılığının kantil regresyon modeli ile incelenmesi: 2002-2010 yılları karşılaştırması
Analiysing income diversty in Turkey by quantile regression model: Comarsion of 2002 and 2010 years
  1. Tez No: 337614
  2. Yazar: MUHAMMED HANİFİ VAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VEDAT PAZARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: En Küçük Kareler (EKK), Kantil Regresyon, En Küçük Mutlak Sapmalar (LAD), M Regresyon, Ordinary Least Squares (OLS), Quantile Regression, Least Absolute Deviations(LAD), M Regression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Modelin fonksiyonel yapısının doğru seçilmesi ve seçilen modelin temel varsayımlarının sağlanması ekonometride çok önemli konulardır. Genel olarak, değişkenler arasındaki ilişki parametrik olmayan yöntemlerle incelenmektedir. Bu yöntemlerin içinde en çok bilinen ve en sık kullanılan yöntem En Küçük Kareler yöntemidir. Fakat bu yöntem kullanılan veri setinin yapısı ve normallik varsayımının sağlanmaması gibi nedenlerden dolayı iyi sonuçlar vermemektedir. Bu durumlarda alternatif regresyon yöntemlerini kullanmamız gerekecektir.Bu çalışmanın amacı son yıllarda yaygınlaşan Kantil regresyon yöntemi ile En Küçük kareler yöntemini kıyaslayarak üstünlüklerini ortaya koymaktır. İlk bölümde En küçük mutlak sapmalar, M regresyon gibi alternatif yöntemler tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise normallik varsayımı gerektirmeyen ve kullanıcıya ortalamadan farklı olarak veri setini bir çok faklı kantillere bölen Kantil regresyon yöntemi tanıtılmıştır. Son bölümde ise Uygulama olarak Türkiye?de gelir farklılığının Kantil regresyon modeli ile 2002- 2010 yılları karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Selecting the correct functional structure of model and providing the basic assumptions of the selected model are very important subjects in econometrics. Generally, relationship among variables is examined using parametric methods. Ordinary Least Squares is most known and frequently used method among these methods. But this method not gives good results because of reasons such as used data set structure and not provided the assumption of normality. In such cases, we will need to use alternative regression methods.The purposes of this study compare the Quantile regression method which is popularized recent years with Ordinary Least Squares and reveals the advantages of Quantile regression method. In the first chapter, alternative methods such as least absolute deviations and m regression have been introduced. In the second chapter, Quantile regression which is not require the assumption of normality and for user unlike averages dividing the data set to the many different quantiles has been introduced. In the last chapter as an empirical part, we compare the income differences in Turkey between 2002 and 2010 with using Quantile regression model.