Hz. Muhammed döneminde emân
Aman in the times of prophet Muhammad
  1. Tez No: 337613
  2. Yazar: MEMDUH ÇELMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Emân, Himaye etmek, Civâr, Can güvenliği, Güvence altına almak, Aman, Asylum, Jew?r, Safety of life, To secure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Emân,“güvence altına almak, himaye etmek, can güvenliğini sağlamak”anlamlarında kullanılmaktadır. Bu araştırmamızda, emân uygulamalarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilebilmesi için öncelikle emân vermek için kullanılan kavramlar ele alınmıştır. Bu kavramlardan yola çıkarak, İslâmî döneme geçişte kazandığı yeni anlam ve uygulama alanları arasında bir kıyaslamaya yer verildi. Emân verme şartları yanında, sözlü ve yazılı emân uygulamasına örnekler verildi. Emân isteme hususunda ihtiyaç halinde din ayrımı gözetmeksizin can güvenliğini sağlayabilecek kimselerden himaye istenmesine yönelik örneklere yer verildi. Emân vermenin, İslâm tarihinde önemli bir yere sahip olan Hicrete katkısı üzerinde duruldu. Müslümanlar, Mekke döneminde himayeye daha çok ihtiyaç duymaları sebebiyle emân alan durumunda iken Medine'ye hicretten sonra İslâm?ın hızla yayılmasıyla ve kazanılan savaşlarla artık emân veren konumuna gelmişlerdir. Mekke'nin fethiyle birlikte ise umumî bir emân uygulamasıyla karşılaşıyoruz. Peygamberliğini ilan etmesinden sonraki süreçte Hz. Peygamber'in şahsına ve beraberindeki Müslümanlara çok ağır hakaretler ve işkenceler yapılmıştı. Her türlü kötülüğün yapıldığı bu süreçte Hz. Peygamber?in, emân isteyenlere karşı nasıl merhametle davrandığının örnekleri gösterilmiştir. Hz. Muhammed dönemi emân uygulamalarında, intikam duygusuyla hareket edilmeyerek umumiyetle af yolunun tercih edildiği ortaya çıkmaktadır. Emân verildikten sonra İslâm'a karşı önyargılarından kurtularak Müslüman olan kimseler dikkat çekmektedir. Tezin hazırlanmasında, kavram incelemesinde lügatlerden, emân uygulaması örnekleri için siyer, megâzî, tarih ve hadis kitaplarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aman, means“to secure, asylum, to protect someone's life”. In this research, to make a comprehensive evaluation of aman practices, firstly we deal with the concepts which use to giving aman. Than we try make a comparison between these concepts and using these terms in Islamic period which it gained new meanings and new area of practicing. Beside conditions of give aman we give some examples of oral and written amans. In addition we give some examples which show us in the case of need there is no distinction in terms of religious identity. It is underlined also contribution of aman during Hicrah which has an important role in Islamic history. In Meccean period while Muslims in aman takers position because of they need more protection, after the Hicrah in Medina they became aman givers because of their victories in wars and spreading of Islam. After conquest of Mecca, however we see a common practice of aman. We also see, in spite of hostilities against the Prophet and early Muslims in early times, Prophet behaves kindly those who ask aman. This shows us prophet did not behave in a sense of revenge, rather he preferred to forgive in general. Some peoples became Muslims abandoning their prejudices after giving aman are remarkable. We have referred to dictionaries in searching the concepts, and we have used books of seyar, magaze, history and hadith for examples of aman.