From securitization to desecuritization : Decoding Turkish foreign policy towards Iran
Güvenlikleştirmeden güvenlik dışılaştırmaya : Türkiye'nin İran politikasını çözümlemek
- Tez No: 337633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ŞEVKET OVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Siyaseti, Türk Dış Politikası, Türkiye-İran İlişkileri, AKP, Güvenlikleştirme Teorisi, Turkish Politics, Turkish Foreign Policy, Turkish-Iranian Relations, AKP, Securitization Theory
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türkiye-İran ilişkileri yakın tarihte önemli değişikliklere uğramıştır. Cumhuriyet?in ilk yıllarından itibaren dış politika elitleri iç tehditlere dışsal kaynaklar bulma eğiliminde olmuşlardır. Özellikle İran rejimi Türkiye?de yükselen İslami köktenciliğin dış kaynağı olarak sunulmuştur. Fakat Türk dış politikası yazınında Türkiye-İran ilişkilerindeki güvenlik eksenli ortamın 2000?li yıllarda ciddi bir değişikliğe sahne olduğu belirtilmiştir. Türk politika yapıcılarının İran rejimine yönelik güvenlik söyleminin etkisi azalmış ve Iran ile Türkiye arasında bir uzlaşı süreci gözlenmiştir. Ordunun Türk siyasetindeki etkisinin azalması, AKP hükümetinin siyasi kökenleri ve Davutoğlu? nun `Stratejik derinlik? doktrini bu uzlaşı sürecinin temel belirleyicileri arasında sunulmaktadır. Bu çalışma Türkiye-İran ilişkilerinin 1990-2011 arası değişen dinamiklerine odaklanırken, bu süreçte Türk siyasetçilerinin iç siyasete dair söylemlerinin oldukça etkili olduğunu iddia etmektedir. Kopenhag Okulu?nun geliştirdiği Güvenlikleştirme Teorisi?nden faydalanarak, iç siyaset ile dış siyaset arasındaki bağlantının incelenmesi için yapılandırılmış bir çerçeve sunmaktadır. Bu doğrultuda, `İç siyasetteki değişimler Türkiye?nin İran?a yönelik politikasını nasıl etkilemektedir?? sorusunu sormaktadır. Kopenhag Okulu?nun, güvenlikleştirmenin bir söz-eylem olduğu iddiasına binaen bu çalışma Türk dış politikası seçkinlerinin siyasi söylemlerini incelemektedir. Siyaset yapıcıların ulusal gazetelerde yayınlanan konuşmalarını detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu çalışmada sunulan araştırma yöntemiyle Türkiye?nin 1990?lı yıllar ile 2000?li yıllarda takip ettiği Iran politikasının düzenli ve kapsamlı bir karşılaştırmasının yapıldığı iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey?s turbulent relations with Iran have undergone significant changes in the recent history. From the early years of the Turkish Republic, foreign policy elites had a tendency to externalize the sources of domestic threats. Especially, the Iranian regime was presented as the external source of rising Islamic fundamentalism in Turkey. However, according to the Turkish foreign policy literature, the security-driven athmosphere in Turkish-Iranian relations has witnessed a clear change in 2000s. The impact of the security discourse of Turkish elites regarding Iran?s Islamic regime has declined and a rapprochement process between Turkey and Iran has begun. The declining role of military in Turkish politics, the Islamic political background of the AKP government, and Davutoğlu?s `Strategic Depth? doctrine are presented as major determinants of that rapproachment. This study, while focusing on the changing dynamics of Turkish-Iranian relations between 1990 and 2011, argues that the domestic political discourse of Turkish elites have been influential in this process. Utilizing the `securitization theory? of the Copenhagen School, it proposes a structured framework to analyze the link between the domestic politics and foreign policy. Accordingly, it asks: `How do domestic political changes influence Turkey?s policy preferences towards Iran?? In line with the Copenhagen School?s argument that `securitization? is a product of `speech act?, the study utilizes the political discourse of TFP elites. The speeches that are published in Turkish daily newspapers are analyzed in detail. Such analysis is argued to be an organized and comprehensive comparison of Turkey?s Iran policy in the 1990s and 2000s.