Amerika Birleşik Devletleri'nin uyuşturucuya karşı savaşı: uyuşturucunun güvenlikleştirilmesi süreci
The United States' war on drugs: the securitization process of drugs
- Tez No: 954618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ATVUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uyuşturucuya Karşı Savaş, Güvenlikleştirme, Güvenlikdışılaştırma, Söz-Edim, ABD, The War on Drugs, Securitization, Desecuritization, Speech-Act, USA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tez, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) uyuşturucuyu tarihsel süreçte bir güvenlik tehdidi olarak nasıl inşa ettiğini, Kopenhag Okulu'nun (KO) güvenlikleştirme yaklaşımı çerçevesinde incelemektedir. ABD başkanlarının uyuşturucuya yönelik söylemleri, politik girişimler ve yasal düzenlemeler incelenerek bu sürecin farklı dinamikleri çerçevelenmiştir. Uyuşturucuların içeriğini daha iyi kavrayabilmek adına tarihsel kullanımına değinilmiş, ardından 1909 Şangay Afyon Konferansı'ndan başlayarak, yapılan uluslararası anlaşmalar üzerinden küresel uyuşturucu kontrol sisteminin tarihsel gelişimi ve ABD'nin bu süreçteki rolü analiz edilmiştir. ABD iç politikası bağlamında, uyuşturucunun ceza sistemine dahil edilmesinin ardındaki politik gerekçeler, sosyal ve ırksal boyutlar dikkate alınarak çok yönlü bir bakış açısı sunmak amaçlanmıştır. Richard Nixon'dan günümüze kadar başkanların yürüttüğü politikalar, alınan kararlar ve çıkarılan yasalar üzerinden, savaşın iç etkileri mercek altına alınmış ve dış etkilerine de detaylandırılmadan değinilmiştir. Güvenlikleştirme teorisinin söz-edim yaklaşımı çerçevesinde, Nixon, Ronald Reagan ve George H.W. Bush'a ait 30 konuşma ve bildiri analiz edilerek, bu aktörlerin söz-edim yoluyla güvenlikleştirmeyi nasıl gerçekleştirdikleri ortaya konmuştur. Ayrıca, medyanın bu süreçteki rolü de incelenmiştir. Öte yandan, bazı ülkelerin uyguladığı alternatif politikalar üzerinden güvenlikdışılaştırmanın doğurduğu sonuçlara yer verilmiştir. Çalışma, uyuşturucuya karşı savaşın ABD toplumu üzerindeki etkileri, küresel anlayışın değişim süreci ve söz-edimlerin güvenlikleştirmedeki rolünü analiz ederek; bu bağlamda güvenlik söyleminin nasıl yapılandırıldığı, bu yapılandırılmanın politik, küresel ve toplumsal yansımaları mercek altına alınmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, uyuşturucuya karşı savaşın yarattığı etkileri, neden istenilen hedeflere ulaşılmadığı ve alternatif yaklaşımların gerekliliği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the United States has historically constructed drugs as a security threat within the framework of the Copenhagen School's securitization approach. By analyzing the rhetoric of U.S. presidents, political initiatives, and legal regulations related to drugs, the study outlines the different dynamics of this process. To better understand the content of drugs, their historical use is first addressed, followed by an analysis of the historical development of the global drug control system through international agreements starting from the 1909 Shanghai Opium Conference, and the role of the U.S. in this process. Within the context of U.S. domestic policy, the political reasons behind the inclusion of drugs in the penal system are examined with a multidimensional perspective that takes social and racial aspects into account. Policies conducted by presidents from Richard Nixon to the present, the decisions made, and laws enacted are analyzed to shed light on the domestic impacts of the war on drugs, while the external effects are mentioned without detailed elaboration. Within the framework of the speech-act approach of securitization theory, 30 documents related to Nixon, Ronald Reagan, and George H.W. Bush are analyzed to demonstrate how these actors achieved securitization through speech acts. Additionally, the role of the media in this process is also examined. On the other hand, the study discusses the outcomes of desecuritization through alternative policies implemented by some countries. The research analyzes the effects of the war on drugs on U.S. society, the transformation of the global perspective, and the role of speech acts in securitization; within this context, it scrutinizes how the security discourse is constructed and the political, global, and societal reflections of this construction. In light of the findings, the study questions the impacts generated by the war on drugs, why the desired objectives have not been achieved, and the necessity for alternative approaches.