Köprü istihdam olgusunun incelenmesi: Bir meta-analiz çalışması
The examination of the bridge employment case: A meta-analysis study
- Tez No: 337640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Köprü İstihdam, Emeklilik, Yaşlılık, Çalışma Yaşamı, Bridge Employment, Retirement, Ageing, Working Life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kariyer mesleğinden emekli olarak ayrıldıktan sonra tümüyle iş hayatından çekilmeyip, yarı zamanlı, tam zamanlı, bağımsız çalışma ya da aşamalı emeklilik ile çalışma hayatına devam etmenin yaygın olduğu gözlenmektedir. Kariyer meslek ile emeklilik arasında bir geçişi ifade ettiğinden dolayı bu olguya köprü istihdam denilmektedir. Çalışmada köprü istihdam incelenirken olgunun etkilediği yaşlı çalışan ve emekli gerçeğinden hareketle öncelikle yaşlılık ve emeklilik konuları ele alınmıştır. Daha sonra köprü istihdam konusu incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında meta analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sorusu (1) Kariyer mesleğinden emekliliğe ayrıldıktan sonra köprü istihdama geçerek çalışma hayatına devam etmenin çalışan üzerinde bir etkisi var mıdır? Varsa hangi yöndedir? (2) Eğer bir etki varsa ?Sağlık?, ?Gelir? ve ?Eğitim İmkânı ve Kendini Geliştirme? alt kategorilerinden hangisi yönünden etkisi daha yüksektir? Şeklindedir. Bu kapsamda 420 tez ve 93 makale incelenmiş ancak meta analize dâhil edilecek 9 çalışma belirlenmiştir. Bu çalışmalardan 3 tanesi tez olup 6?sı makaledir. Çalışmaya dâhil edilen 9 adet çalışmadan belirlenen ölçütler doğrultusunda 26 etki büyüklüğü meta analizde birleştirilmiştir. Araştırma sonucunda toplam etki büyüklüğü 0,2551 olarak bulunmuştur. Cohen sınıflandırmasına göre bu etki büyüklüğü, küçük (small) etkiye sahip olup pozitif yönlüdür. Bu değer, kariyer mesleğin ardından tümüyle çalışma hayatından çekilmek yerine köprü istihdama geçişin sırasıyla ?eğitim imkânı ve kendini geliştime?, ?sağlık? ve ?gelir? açısından daha olumlu olduğunu göstermiş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study bridge employment which means working in part-time, full-time, self employment and phased retirement conditions instead of abandoning working life examined. It is called bridge employment for it reflects transition between career employment and retirement. Before describing bridge employment, first ageing and retirement were being held because of relationship between them. And then meta-analysis executed. The research questions were (1) Does the leaving from career employment to continue working life by means of transition to bridge employment have an impact on workers? If there is, what is its way? (2) How big is the effect on the subgroups of ?health?, ?income? and ?training and self-improvement?? 420 thesis and 93 articles examined. Yet 9 of them were eligible for being added to the study. From whole studies 26 effect sizes were chosen.As a result of the study, main effect size (ES++) calculated 0,2551. According to Cohen this is small scale and its way is positive. It means instead of leaving from working life completely, transition to bridge employment is better and positive on ?training and self-improvement?, ?health? and ?income? consecutively.