Hastanelerde maliyet muhasebesi ve karlılık
Cost accounting in hospitals and profitability
- Tez No: 337652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Analizi, Kar-Zarar Analizi, Maliyet Hesaplama Yöntemleri, Sipariş Maliyet Yöntemi, Cost Analysis, Profit-Loss Analysis, Cost Calculation Systems, Job Order Costing System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Günümüzde sağlık hizmeti üreten en önemli işletmeler hastanelerdir. Hastanelerde diğer işletmelerde olduğu gibi maliyet analizleri önem arz etmektedir. Maliyet analizleri ile hastanelerin kar zarar durumları en iyi şekilde hesaplanabilmektedir. Bu sayede hastane yönetimleri hastane ile ilgili hasta sayılarının belirlenmesi ve belirli uzmanlık alanlarına yatırımları arttırma gibi stratejik kararlar alabilmektedirler.Hastanelerde sunulan sağlık hizmeti çok çeşitlidir ve homojen değildir. Her hastaya farklı tedaviler uygulanmaktadır. Bu durum hasta bazlı maliyet hesaplamalarını güçleştirmektedir. Ancak, maliyet hesaplama yöntemlerinden biri olan sipariş maliyet yöntemi ile her hasta için hasta maliyet kartı oluşturulmakta ve hasta bazlı maliyetler hesaplanabilmektedir. Böylece hastaya sunulan sağlık hizmeti sonucunda hastanenin kar ya da zarar ettiği sonucuna ulaşılabilmektedir.Bu çalışmada maliyet hesaplama yöntemleri detaylı olarak açıklanarak sipariş maliyeti üzerinde örnek uygulama yapılmıştır. Poliklinikte muayene olan bir hasta ile klinikte yatan bir hastanın sağlık hizmeti maliyetleri sipariş maliyeti yöntemi ile hesaplanarak hastaların maliyet kartları oluşturulmuştur. Son olarak hastaların maliyetleri ile hastalardan elde edilen gelirler kıyaslanarak kar-zarar durum tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the places that offer health care service are hospitals. Like in the other business fields, cost analysis is very important in hospitals. By means of cost analysis, profit and loss statement of the hospitals can be calculated best. Thus, the strategic decisions such as determining the number of the patients with the hospital administration and increasing the investment on certain areas of expertise can be taken.The health care services provided in the hospitals are diverse and not homogeneous. Each patient is provided with different treatment. This situation makes it difficult to calculate patient-based cost accounts. However, by means of job order costing system which is a way of calculating the cost accounts, patient cost card is made for each patient, and patient-based cost accounts can be calculated. In this way, as a result of health care service provided to the patient, it is understood whether the hospital has made a profit or a loss.In this study, cost calculation systems are explained in a detailed way, and a model implementation is shown on job order costing system. Cost cards of patients are made by calculating the health care costs of a patient examined in polyclinic and a patient examined in clinic by using job order costing system. Finally, by comparing the cost of the patients and the profits gained by the patients, the assessment of profit and loss is made.