Düzenleyici kuruluşların dipnot açıklamaları uyum ve kalitesi üzerindeki etkisi: TFRS 7 uygulaması
The role of regulatory agencies on disclosure compliance and quality: An TFRS 7 application
  1. Tez No: 337653
  2. Yazar: MELİSSA CAGLE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KABAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dipnot Uyumu, Dipnot Kalitesi, Düzenleyici Kuruluş Etkisi, TFRS 7, Disclosure Compliance, Disclosure Quality, Institutional Enforcement Effect, TFRS 7
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Çalışmada İMKB?de faaliyet gösteren finansal-olmayan şirketlerin konsolide finansal raporları, ?TFRS 7: Finansal Araçlar: Açıklamalar? standardı ve SPK tarafından uygulama birliğini sağlama, yönlendirici olma amacı ile hazırlanan rehberlerin ve getirilen açıklamaların 2007-2011 yılları arasında uyum dereceleri incelenmektedir. Bu verilerin karşılaştırılması ile düzenleyici kuruluşların uyum birliği için gerçekleştirdiği çalışmaların standart uyum derecelerini üzerindeki etkisini ölçülmektedir. Ayrıca ikincil analizinde ise, aynı sermaye piyasasına kayıtlı şirketlerin standart uyum dereceleri ve dipnot kaliteleri arasında varyasyona neden olan ve şirketlerin standart uyum davranışlarını şekillendiren şirket betimleyici özellikleri ele alınmaktadır. Uyum derecesi incelenen şirketlerin karakterisitik betimleyici özellikleri (şirket büyüklüğü, likidite oranı, karlılık oranı, kaldıraç oranı, piyasa fiyatı ve denetçi büyüklüğü) ile dipnot uyum ve kalitesi arasındaki ilişkinin anlaşılması ile hangi şirketlerin dipnot uyumsuzluğuna daha yatkın olduğu ve onları bu yöne iten etkenlerin nedenleri incelenmektedir. Analizde, Kontrol Listesi (dipnot endeksi) yöntemi kullanılmaktadır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Birincil analizde veriler Anova, T testine analizine tabi tutulmuştur. İkincil analiz altında ise, korelasyon analizi düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda 2007-2011 yılları arasında İMKB?de faaliyet gösteren mali olmayan ve konsolide rapor hazırlayan şirketlerin TFRS 7 standardına olan uyum derecelerinin ve finansal rapor kalitesinin düşük olduğu, ayrıca düzenleyici kuruluş etkisinin literatürde savunulduğunun aksine standart uyum derecisi üzerinde olumsuz bir etki yarattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to analyze the disclosure compliance levels and reporting quality regarding ?TFRS 7 Financial Instruments: Disclosures? and Turkish SEC disclosure guidelines of the non-financial firms with consolidated financial reports listed on the ISE between the years 2007-2011 and the effect regulatory agencies have on compliance and financial reporting quality. Under the secondary analysis, firm determinants (size, liquidity, profitability, leverage, market price and auditor size) that shape standard compliance levels and the reasons for variation between standard compliance levels and financial reporting quality of disclosures between firms listed on the same exchange are analyzed. It is believed that by understanding the relationship between compliance and firm characteristics, the reason for non-compliance will become evident. The control checklist method is used during information collection and the data is analyzed using the SPSS statistics program. In order to test compliance levels Anova and T-Test and for determining the relationship between firm characteristics? and compliance levels the correlation analysis is used. The results indicate that non-financial and consolidated firms listed on the ISE between 2007-2011 have a low standards compliance and financial reporting quality level, and contrary to what is proposed in literature, that enforcement has a negative effect on compliance and reporting quality.