Güvenlik topluluğu kavramı üzerine bir analiz: Karadağ'ın Avrupa Birliği üyelik süreci örneği
The analysis of the security community concept: The example of the integration process of Montenegro and European Union
- Tez No: 337666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT NECİP ARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik Topluluğu, Üyelik Süreci, Avrupa Birliği, Batı Balkanlar, Karadağ
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı güvenlik topluluğu kavramı konusuna bir çerçeve oluşturmaktır. ?Güvenlik Topluluğu Kavramı Üzerine bir Analiz: Karadağ?ın Avrupa Birliği Üyelik Süreci Örneği? başlıklı bu çalışma, güvenlik topluluğu kavramın doğuşu, teorik gelişimi, kavrama ilişkin yeni yaklaşımlar ve yenilikler, güvenlik topluluğu kavramın uygulama alanları ve örnekleri ve komşularla olan ilişkiler konularını ele almaktadır. Bu bağlamda başarılı bir güvenlik topluluğu olarak Avrupa Birliği ele alınmıştır. Avrupa Birliği?nin inşa edilme sürecinin yanı sıra onun komşularla olan ilişkileri ele alınmış, özellikle de Avrupa Birliği?nin Batı Balkanlar bölgesiyle olan ilişkileri Karadağ?ın AB üyelik süreci örneğinde incelenmiştir. Bu tez çalışması hazırlanırken literatür taraması, söylem analizi ve teorik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma bağlamında elde ettiğimiz en önemli sonuç güvenlik topluluklarının sosyal olarak inşa edildiği, sosyalizasyon ve toplumsal öğrenme politikalarıyla devletlerin dış politika davranışlarını değiştirebileceği, devletler arasındaki işlemlerin ve iletişimin yoğun olduğu durumlarda devletlerin sosyal yapılarının güvenilir barışçıl beklentiler yönünde değiştirilebileceği sonucuna vardık. Güvenlik topluluklarının çoğu zaman savaş ve çatışma sonrası ortaya çıktıklarını göze önünde bulundurarak Avrupa Birliği?nin bütünleşme sürecini de bu noktada inceledik ve üye devletler arasındaki yoğun iletişim ve işlemler sonucunda barışçıl bölge ya da güvenlik topluluğuna ulaşıldığını sonuca vardık. Güvenlik topluluğunun genişleyip kendi barışçıl düzenini, ürettiği normlar ve değerleri komşulara ve dünyaya yayarak, etkileşimde olduğu bölge üzerinde sosyalizasyon ve toplumsal öğrenme politikaları uyguladığını ve o bölgede bu normlar ve değerlerin içselleştirilerek, dış politikadaki davranışların değiştirdiğini ve güvenlik topluluğun bir parçası haline geldiklerini tespit ettik. Karadağ?ın Avrupa Birliği üyelik sürecini incelediğimizde, ülkenin Avrupa Birliği üyelik sürecinin sonucunda demokratik yapısının, dış politikadaki davranışlarının, ekonomik ve sosyal politikalarının büyük ilerlemeler ve dönüşümler kaydedildiği sonucuna vardık. 1990?lı yılları savaş ve çatışmaların gergin atmosferinden geçen devletin sosyal yapısında yaşanan bu hızlı dönüşümü güvenlik topluluğu kavramıyla açıklayabileceğimizi iddia ettik. Bu çalışmanın temel iddiasına göre Karadağ?ın sosyal yapısındaki bütün bu ilerleme ve değişimler Avrupa Birliği ile yoğun iletişim ve işlemlerin sonucudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to generate a framework for the concept of the security communities. This study which is entitled as ?The Analysis of the Security Community Concept: The Example of the Integration Process of Montenegro and European Union? discusses the birth of the concept of security communities and its development, the new approaches and the novelties to the security communities concept, its field of application, examples and its relations with its neighbors. In this context, the European Union has been taken as an example of successful security community. Beside the process of constructing the European Union, the investigation of its relationship with neighbors, especially with the Western Balkan region; the most important of all the analysis of the example of the Montenegro and European Union integration process have been carried out in this study. As a method of this study we have been use the review of literature, reading and analysis methods.Among the most important results obtained in the context of this study is that security communities are socially constructed. The other result obtained is that the security communities, using the policies of socialization and social learning, can change the foreign policy behavior of the states with which interacts. Beside this, in the cases where the intensive flow of transactions and communications exist between states, it can change the social structures of the states to the direction of the dependable expectations of peaceful change. We researched the integration process of European Union in the point that the most of security communities has been emerged after the situations where war or conflicts existed. In this regard we analyzed the policies in the example of the Western Balkans. During our research of the integration process of Montenegro and the European Union we come to the conclusion that Montenegro has been recorded an evident progress and changes in its democratic structure, economic and political issues and also in its social structure. The rapidly transformation of the social structure of the country that has been passed through the intense atmosphere of war and conflicts during the 1990?s, can be only explained by the concept of the security communities. All those changes and progress in the social structure of Montenegro are the result of the density of the mutual transactions and communication between the European Union and Montenegro. KeyWords: Security Community, Integration Process, European Union, Western Balkans, Montenegro