Boşanmış ve tam aileden gelen okul öncesi çocukların sosyal beceri ve akran tepkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative examination of the social skills of children from divorced and whole family attending preschool education and their reactions to their peers
- Tez No: 337710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZARİFE SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Okul Öncesi, Akran ilişkileri, Sosyal Beceri, Davranışsal tepkiler, Divorce, preschool, Peer relationships, Social Skills, Behavioral Responses
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, boşanmış ve tam aileden gelen okul öncesi çocukların sosyal beceri ve akranlarına gösterdikleri davranışsal tepkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Konya ilinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 120 çocuk (60?72 ay) ile yürütülmüştür. Araştırmaya alınan 60 çocuk boşanmış aileden 60?ı ise tam aileden gelmektedir. Boşanmış aileden gelen çocukların anne - babasının boşanması üzerinden geçen süre 3 ay ila 5,5 yıl arasında değişmektedir. Örneklem grubunu oluşturan çocukların sosyal beceri düzeylerini belirleyebilmek amacıyla Avcıoğlu (2007) tarafından geliştirilen ?Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği (SBDÖ) ? kullanılmış, akranlarına karşı gösterdikleri davranışsal tepkileri değerlendirebilmek için ise Denham, Bouril ve Belouad (1994) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması ve geçerlik güvenirlik çalışması Tepeli ve Kuyucu (2012) tarafından yapılan ?Akran Tepki Testi?ATT (Challenging Situation Task-CST) ? kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler için ?t testi? ve ?Pearson Chi-Square? testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda boşanmış ve tam aileden gelen çocukların sosyal beceri puanlarının farklılaştığı belirlenmiştir. Buna ilaveten boşanma ve tam aileden gelme durumuna göre çocukların akranlarına karşı gösterdikleri davranışsal tepkilerinde anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
This study was conducted to comparatively examine the social skills of preschool children from divorced and whole families and their emotional and behavioral responses to their peers. Study was conducted with 120 children (60-72 months old) attending preschool education institutions in Konya City. 60 of children studied came from the divorced families and 60 of them from the whole families. Time passed over the divorce of parents of children coming from divorced families ranges from 3 months to 5,5 years. ?Social Skills Evaluation Scale (SSES)? developed by Avcıoğlu (2007) was used to determine social skill levels of children of sample group, and ?Challenging Situation Task-CST? developed by Denham, Bouril and Belouad (1994) and adapted in Turkish and studied in respect of validity and reliability by Tepeli and Kuyucu (2012) was used to be able to evaluate behavioral responses to their peers. Date collected in study was analyzed by using SPSS. Two-sample T Test and Pearson Chi-Square test were used for analysis. As a result of study, it was determined that social skill points of children from divorced and whole families differed. In addition to this, a significant difference was determined in behavioral responses of children to their peers according to the coming status from divorced or whole families