Parçalanmış ve tam ailede yetişmiş üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerdeki bağlanma stillerinin incelenmesi
The examination of attachment styles in the romantic relationship of university students growing in fragmented and unfragmented families
  1. Tez No: 485542
  2. Yazar: SEDA TEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Attachment styles, romantic relationship, divorce, broken family
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Mevcut araştırmada, üniversite öğrencilerinin ailelerinin medeni durumunun romantik ilişkilerdeki bağlanma stillerine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmaya 19- 25 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri katılmıştır. Katılımcıların 60' ı kadın, 60' ı erkek ve % 50'sinin anne babası boşanmış geri kalan % 50'sinin anne babası evlidir. Parçalanmış ve tam ailede yetişmiş üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerdeki bağlanma stillerini incelemek için bu araştırmada bir ölçek, bir de demografik bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmada katılımcılara, romantik ilişkilerde bağlanma stillerini belirlemek için, Griffin ve Bartholomew (1994) tarafında geliştirilen, Sümer ve Güngör (1999) tarafından geçerlik- güvenirlik çalışması yapılan İlişki Ölçekleri Anketi uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi ve analizinde SPSS 24.0 programı kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS programında ortalama, yüzde, t testi ve varyans testleri ile ölçülmüştür. İlişki Ölçekleri Anketi sonuçlarına bakıldığında, katılımcıların % 26,7'si güvenli, % 24,2'si korkulu, %15,8'i saplantılı, %25,8' i kayıtsız bağlanma stiline sahipken %7,5' inin bağlanma stili belirlenememiştir. Ebeveynlerin medeni durumunun güvenli bağlanma alt boyutunda anlamlı farklılık olduğu söylenebilir. Anne babasının boşanması sonrasında babası ile yaşayan katılımcıların güvenli bağlanma puanları diğerlerinden daha yüksek bulunduğu söylenebilir. Anahtar Kelime: Bağlanma, bağlanma stilleri, romantik ilişki, boşanma, parçalanmış aile.
Özet (Çeviri)
The Examination of Attachment Styles In The Romantic Relationship Of University Students Growing In Fragmented and Unfragmented Families In this study, it was researched whether or not the marital status of the parents of university students is an effect on attachment styles in their romantic relationships. These University students were 19 to 25 aged in the study. 60 of the participants were women, 60 were men and 50% of the parents were divorced and 50% were still married. A scale and a demographic information form were used in this study to examine the attachment style in romantic relationship of students who growing in fragmented or unfragmented family. The Relationship Scale Questionnaire was used in order to determine attachment styles in romantic relationship that it was developed by Griffin and Bartholomew (1994), and that it was conducted the validity-reliability study by Sumeri and Güngör (1999). SPSS 24.0 program was used for evaluation and analysis of the data. The results were measured by mean, percentage, t test and variance tests in the SPSS program. According to the results of the Relationship Scale Survey, 26.7% of the participants were secure attachment, 24.2% were fearful, 15.8% were preoccupied attachment, 25.8% had dismissive avoidant, and the attachment styles of 7.5% of participants were not determined. It can be said that there is a meaningful difference in the secure attachment as sub-dimension of the marital status of parents. The secure attachment scores of the participants who live with their father after their parents' divorce were higher than the others.