Türkiye'de kentsel yoksullukla mücadelede yerel yönetimler
Local authorities for alleviating urban poverty in Turkey
- Tez No: 337723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL BAYRAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kentsel Yoksulluk, Yerel Yönetimler, Sosyal Belediyecilik, Poverty, Urban Poverty, Local Governments, Social Municipality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Yoksulluk, genel anlamda insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayamamalarıdır. Bazı fikirlere göre insanca yaşayabilmek için gerekli olan ihtiyaçların sağlanamamasıyken, bazılarına göre sadece gıda değil diğer temel tüm ihtiyaçların karşılanamamasıdır. Yoksulluğun zamanla çeşitlenmesi ve kentsel yoksulluğun daha dikkat çekici hale gelmesiyle bu ihtiyaçlar sadece ekonomik verilere dayandırılmaktan çıkmış, sosyal-kültürel ihtiyaçların da giderilmesi durumu olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.Kentsel yoksulluğun en belirgin nedenleri, kırsaldan kente göç ve gecekondulaşma, işsizlik ve ekonomik krizler, dengesiz gelir dağılımı, küreselleşme, plansız sanayileşme ve kentleşmedir. Öte yandan ülkelerin gelişmişlik düzeyleri bu nedenleri artırmakta veya azaltmaktadır. Kentsel yoksullukla mücadelede merkezi yönetimin yanı sıra yerel yönetimlere önemli roller düşmektedir. Genel olarak yoksullukla ve kentlerdeki yoksullukla mücadele edebilmek için yapılan gıda, giyecek, yakacak ve nakit yardımlarının kesin bir çözüm olmadığı ortadadır. Yerel yönetimlerin yoksullukla mücadelede etkili olabilmesi kuşkusuz ki, bölge halkı, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle yapacağı etkili iletişime ve iş bölümüne bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Poverty is, in general, necessary to sustain the lives of people stuck for the needs of. According to some of the ideas to cover essential needs in order to live decently, all compared to some other basic needs can not be met not only the food. Diversification and poverty in urban poverty over time have become more remarkable attributes of these needs not only economic data out, to cover the situation was evaluated as the socio-cultural needs.The most obvious causes of urban poverty, rural-urban migration and slum housing, unemployment and economic crisis, uneven income distribution, globalization, unplanned industrialization and urbanization. On the other hand, the reasons for this increase or decrease the levels of development of countries.Urban poverty alleviation, as well as the central government to local governments play important roles. In order to combat poverty and urban poverty in general, the food, clothing, fuel and cash assistance is not a definitive solution is obvious. Local governments undoubtedly be effective in the fight against poverty, the local community, the private sector and civil society organizations will depend on effective communication and division of labor.