Almanların Konya ve çevresindeki faaliyetleri (1876-1918)
The activities of Germans in Konya and its neighbouring (1876-1918)
  1. Tez No: 337726
  2. Yazar: FATİH ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya-Osmanlı İlişkileri, Almanya-Konya, Konya Tarihi, Anadolu Demiryolu, Beyşehir Gölü Sulama Projesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Alman İmparatorluğu 1871 senesinde birliğini tamamlamış ve Avrupa?daki konumunu sağlamlaştırmıştır. Güçlü bir devlet olarak ortaya çıkan Almanya sömürü faaliyetlerine girişmek istemiştir. Ancak o tarihe kadar dünyadaki sömürü alanları diğer Avrupalı büyük devletler tarafından paylaşılmıştı. Böylece Almanya eskici gücünü çoktan kaybeden Osmanlı İmparatorluğuna yönelmiştir. İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük devletlere karşı güvenini kaybeden Osmanlı Devleti de Almanya?ya yakınlık göstermiştir. Sonuç olarak iki devlet arasında siyasi, askeri ve ticari ilişkiler yoğunlaşmış ve Almanya Osmanlı İmparatorluğu topraklarında birçok faaliyette bulunmuştur. Bu çalışmada Almanların 19. yüzyıl sonlarından itibaren I. Dünya Savaşına kadar geniş ve verimli topraklara sahip olan Konya Vilayeti ve çevresinde gerçekleştirmiş oldukları faaliyetleri Alman arşiv belgeleri de kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The German Empire completed the formation of unity in 1871 and secured its position in Europe. Emerged as a strongstate, Germany tended to engage in colonization activities. How ever, the colonization areas of the world had already been shared by the other great powers of Europe up to that time. Thus, Germany headed for the Ottoman Empire, which had already lost its previous the power. The Ottoman Empire that had experienced th eloss of credibility in Britain, France and Russia became close with Germany. As a result of this, political, military, and commercial relations between the two states grew bigger, and Germany operated in many activities on the territory of the Ottoman Empire. In this study, it was investigated by the use of the German archival documents that what activities the Germans performed in Konya Province and neighboring areas, where were then wide and fertile lands since the end of 19th century to the beginning of the First World War. KeyWords: Germany-OttomanRelations, Germany-Konya, History of Konya, The Anatolian Railway, Irrigation Project of Beyşehir Lake