Ulusal basında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın temsili: kürtaj ve Cemevi haberleri
The representation of Turkish Presidency of Religious affairs in the national press: News about abortion and Cem House.
- Tez No: 337730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Haber, söylem, ideoloji, Diyanet İşleri Başkanlığı, News, Discourse, ideology, Turkish Presidency of Religious Affairs
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Ulusal Basında Diyanet İşleri Başkanlığı?nın Temsili: Kürtaj ve Cemevi Haberleri. Bu tez Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaların ulusal ölçekte yayın yapan gazetelerde nasıl haberleştirildiğini ele almaktadır. Tez kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı?nın tarafından 2011 ve 2012 yıllarında yapılan iki ayrı açıklamanın farklı gazetelerde nasıl sunulduğu incelenmiştir. Yöntem olarak Van Dijk?ın eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılmıştır.İncelemenin sonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez?in kürtajın dini boyutunu ele alan açıklaması ve Erikli Baba Türbe ve Tekkesini Koruma Yaşatma ve Kültür Dayanışma Derneği ve Cemevine yaptığı ziyaretin farklı yayın politikası bulunan gazetelerde, farklı söylemlerle haberleştirildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Representation of Turkish Presidency of Religious Affairs in the National Press: News about Abortion and Cem House. This thesis addresses that how Turkish Presidency of Religious Affair?s statements have been reported as news in the newspapers on a national scale. In the content of the thesis we have examined that how different newspapers served two different statements by Turkish Presidency of Religious Affairs in 2011 and 2012. For this reason Critical Discourse Analysis Method of Teun van Dijk was used. At the end of the research, it has been observed that newspapers, which have different editorial policies, have published news with different discourses about explanations of Prof. Dr. Mehmet Görmez Head of Religious Affairs for the religious dimension of abortion and his visit to Erikli Baba Thomb and Lodge Survival and Cultural Solidarity Association and Cem House.