Televizyon -kültür ilişkisi bağlamında popüler kültürün algılanış biçimleri: Kahramanmaraş örneği
Perceptions of television and culture in the context of popular culture: Kahramanmaraş example
  1. Tez No: 337729
  2. Yazar: DERYA TEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, Televizyon, Popular Culture, Television
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çalışmada gündelik hayatın her alanını işgal etmiş durumda bulunan popüler kültür ve onun kitle iletişim araçlarından en etkilisi olan televizyon ile ilişkisi irdelenerek bireylerin popüler kültürü algılayış biçimleri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde popüler kültür olgusu, ikinci bölümde popüler kültür ve televizyon ilişkisi irdelenmiştir. Araştırmamızın son bölümü olan yöntem bölümünde ise bireylerin popüler kültürü algılayış biçimleri alan araştırması kullanılarak ölçülmeye çalışılmıştır.Araştırma sonuçlarının verilerine göre araştırmaya katılanların en etkin olarak tercihettikleri kitle iletişim aracı televizyondur. Aynı zamanda katılımcıların çoğunluğu boş zamanlarında televizyon izlemeyi tercih etmektedir. Araştırmaya katılanlar en çok izledikleri program türleri arasında yerli diziler, ana bülteni ilk sıralarda yer almaktadır. Çalışmada popüler kültüre- televizyon ilişkisi bağlamında popüler kültürü nasıl anlamlandırdıklarını belirlemek amacıyla 2 temel yaklaşım olan liberal ve eleştirel yaklaşıma göre yargılar oluşturulmuştur. Bunun sonucunda liberal çoğulcu yaklaşımları ile eleştirel yaklaşımları arasında negatif yönde zayıf anlamlı ilişki bulunmaktadır. Başka bir deyişle araştırma sorularına cevap verenlerin popüler kültürü eleştirel yaklaşım doğrultusunda anlamlandırma eğilimleri arttıkça; liberal yaklaşım doğrultusunda anlamlandırma eğilimleri azalma göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the study of popular culture has invaded every aspect of daily life, and his relationship with the mass media, television is the most effective forms of examined individuals perceptions of popular culture have been determined. This study consists of three parts. In the first part of popular culture phenomenon in the second part of popular culture and television relationship. The method of study is part of the last part of the popular culture of the current perception of individuals is measured using field research. According to the results of research of their choice as the most effective means of mass communication research participants television. At the same time the majority of respondents prefer to watch television in their spare time. Participants in the study of the most watched program types ails the main release is in the first place. Relationship between popular culture and television in the context of this study, in order to determine the perceptions of popular culture and critical approach to the liberal judges according to two main approaches developed. As a result of the liberal pluralist approaches and critical approaches are negative weak correlation. In other words, according to the research questions make sense of the critical approach to popular culture and trends of the respondents increases, in line with the liberal approach to interpreting trends show a decline