Urban citizenship in İstanbul:Urban imagery, imageries of urban citizenship through urban public spaces
İstanbul'da kentlilik:Kamusal alanlar üzerinden kent ve kentlilik imajları
  1. Tez No: 337741
  2. Yazar: ÖZNUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MURAT AKSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: kentli, kamusal mekan, kent imajı, yönetimsellik, sosyallik, uygarlaşma, urban citizenship, urban public space, urban image, governmentality, sociality, civilization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tez, İstanbul?da kentli kavramını ve bu kavramın kentin kamusal mekanlarına nasıl haritalandığını analiz etmeyi amaçlıyor. İstanbul?un kent imajları ve kamusal mekanları uygarlaşma kavramının etrafında kurulur. Bu tezde, kent sakinleri ile kamusal mekanlar arasındaki ilişki, mekanın yönetimini de açıklayan uygarlaşma kavramının küreselleşme bağlamında analitik bir araç olarak kavramsallaştırılması yoluyla incelenir. Bu bağlamda, parklar, bahçeler ve yeşil alanlar, sosyal tesisler, açık spor alanları ve müzeler aracılığıyla kurulan sosyallik söylemi, kentlilerin pratiklerini şekillendirir ve düzenler. Böylece kentli kavramı da kentle kurulan sosyal aidiyet duygusuyla tanımlanır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the notion of urban citizenship in Istanbul and how it has been mapped onto the urban public spaces of the city. Urban public spaces and thus urban images of Istanbul are constructed around ideas of civilization. In this thesis, the relationship of city dwellers and urban public spaces is scrutinized through conceptualizing the notion of civilization in the context of globalization as an analytical tool which accounts for the governmentality of space. In this context, a discourse of sociality constructed through parks, gardens and green fields, social facilities, open-air gyms and museums formalizes and regulates the practices of urbanites, and thus the notion of urban citizenship is defined through the sense of social belonging to the city.