Türk romanında Kerbela
Turkish novels in Kerbela
  1. Tez No: 337746
  2. Yazar: SALİH TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KACIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Tanzimat, Türk Romanı, Kerbela, Turkish Literature, Tanzimat, Turkish Novel, Kerbela
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kerbela Vakası, Kerbela?ya giden süreçten günümüze kadar süren zaman dilimi içerisinde önemli bir çizgidir. Bu çizgide yaşananlar toplumların ve kültürlerin hafızasında ayrı bir yere sahiptir. Kerbela Vakası birçok kaynakta ele alınmıştır; ancak incelendiğinde bu metinlerde meseleye yaklaşım biçimi ve tarihi bilgilerin kullanımında farklılıklar oldukça fazladır. Bu farklılıklara rağmen Kerbela Vakası, tarihsel süreci bağlamında tez içerisinde ifade edilmeye çalışılmıştır. İçerisinde derin bir mana barındıran Kerbela Vakası, birçok milletin edebiyatında kendisine özgü alan oluşturmuştur. Bu nedenle Türk Edebiyatında Kerbela Vakası etkisiyle şekillenen türlerde de ayrıntılar çalışmada ele alınmıştır. Devamında ise asıl konu olan ``Tanzimat Sonrası Türk Romanında Kerbela Vakası?? işlenmiştirAyrıntılı incelenen on üç romanda bahsedilen konular, tema, bakış açısı, şahıs kadrosu, zaman, mekân değerlendirmeleri şeklinde genel olarak çalışmada yansıtılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bahsedilen on üç romanın, olay örgüsü ve dil unsurları anlamında nasıl işlendiğinin ifade edildiği bu çalışma, sonuç bölümüyle birlikte sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kerbela constitutes an important place in the time line that extends before the event and continues until today. The things happened through this time line have a special value for different societies and cultures.The Kerbela was handled in many studies; however, the style of approaching to this event and the differences of using of historical information is fairly numerous when these studies are examined. In spite of these differences, the Kerbela was struggled to expressed in the aspect of historical process in this thesis. The Kerbela, with its deep meanings, took a particular place in the literatures of many societies. So, in the thesis we looked into the details of Kerbela in different kinds of works in Turkish literature and then we focused on our main topic; ``an analysis post-Tanzimat Turkish novels??. The thirteen novels were explained in terms of their content, time, place, characters, and viewpoint of narration and finally we ended the thesis with the conclusion part which explain how event arragement and language elements used in these thirteen novels.