Bazı gıda koruyucularının Drosophıla melanogaster in yaşama yüzdesi ve ömür uzunluğu üzerine etkisinin araştırılması
Some food preservatives Drosophila melanogaster research on the effects percentage of living and longevity
  1. Tez No: 338177
  2. Yazar: DİLEK BENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİFA TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogester, gıda katkı maddeleri, yaşama yüzdesi, ömür uzunluğu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada gıdalarda ve çeşitli kozmetik ürünlerinde koruyucu madde olarak kullanılan sorbik asit, potasyum sorbat, benzoik asit, sodyum benzoat, potasyum asetat, sodyum metabisülfit, potasyum metabisüfit, sodyum tetraborat, sodyum sülfit ve borik asitin Drosophila melanogaster?in yaşama yüzdesi ve ömür uzunluğu üzerine etkisi araştırıldı. Deneylerde Drosophila melanogaster?in yabanil tipi kullanıldı. Yaşama yüzdesinin belirlenmesi için üçüncü dönem larvaları (72. saat) günlük alım miktarına bağlı olarak belirlenmiş farklı konsantrasyonlarda hazırlanan (5 ppm, 10ppm, 15 ppm, 20 ppm) çözeltileri içeren Drosophila standart besi yeri ile kronik olarak beslendi. Her deney grubu için 100 larva sayıldı ve kimyasal içeren besi yerlerine konuldu. Pupa oluşum süresi kontrol edildi ve pupadan çıkan bireyler cinsiyetlerine göre sayıldı, anormalliklerin fotoğrafları çekildi. Kullanılan gıda koruyucular için yaşama yüzdeleri belirlendi. Sorbik asit, potasyum sorbat, benzoik asit, sodyum benzoat, potasyum asetat, sodyum metabisülfit, potasyum metabisüfit, sodyum tetraborat, sodyum sülfit ve borik asitten oluşan deney gruplarının yaşama yüzdeleri ile kontrol grubunun yaşama yüzdeleri istatistiksel olarak X2 testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmalar sonucunda, çalışmamızda kullanılan tüm maddelerin Drosophila bireylerinde yaşama yüzdesini kontrol grubuna göre azalttığı tespit edildi. Maddelerin yaşama yüzdesi üzerine etkileri karşılaştırıldığında ise en fazla etkiyi sorbik asitte, en az etkiyi ise potasyum metabisülfitde yaptığı belirlendi. Ömür uzunluğu için ise; Drosophila melanogaster?in dişi ve erkek populasyonlarında ayrı ayrı çalışıldı. Bu amaçla aynı yaşlı bireyleri elde etmek için, taze besin ortamı içeren kültür şişelerinde çaprazlamalar yapılarak ön stoklar oluşturuldu. Pupadan çıkan aynı yaşlı (1- 3 günlük) çiftleşmemiş bakire dişi ve erkek sineklerden, her bir grup için ortalama 100 birey toplandı. Toplanan bireyler boş kültür şişelerine konularak uygulamadan önce 2 saat aç bırakıldı. Daha sonra, bu bireyler farklı konsantrasyonlarda (5ppm, 10ppm, 15 ppm, 20 ppm) kimyasal içeren besiyerlerine aktarıldı. Deney süresince besi ortamı tazelendi. Ölen bireyler ortamdan uzaklaştırıldı. Bütün bireyler ölene kadar deneye devam edildi ve sonuç istatistiksel olarak değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda kullanılan tüm maddeler arasında ömür uzunluğu en az etkileyen potasyum asetat olup, en fazla etkileyen madde ise sorbik asit olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of food preservative and various cosmetic products which are used as a preservative sorbic acid, potassium sorbate, benzoic acid, sodium benzoat, potassium acetate, sodium metabisulfit, sodium tetraborate, sodium sulfit and boric acid were investigated on Drosophila melanogaster?s percentage of survival and life span. Wild type of Drosophila melanogaster was used in experiments. The third period for the determination of the percentage of survival larvae are designated as different concentrations (5ppm, 10ppm, 15ppm, 20ppm) depending on the ammount of daily uptake prepared solutions containing Drosophila standard medium with chronic fed. For each experimental group 100 larvae were counted and put in a chemically defined media. The duration of the pupal formation were checked and individuals were counted according to their genders, photos of the abnormalities were taken. The percentages of survival were determined for food preservatives are used. The experimental groups survival percentages which are consist of sorbic acid, potassium sorbate, sodium benzoate, potassium acetate , benzoic acid, sodium metabisulfite, sodium tetraborate, sodium sulfite and boric acid were compared with control group?s survival percentages by statistically khi square test. As a result, all substances used in these comparisons on Drosophila individuals were found to reduces the percentage of survival compared to the control group. The survival rate compared the substances that used sorbic acid effected maximally on survival percentage wheras potassium metabisulfite was performing a minimal impact on survival percentage. Life span of the male and female populations of Drosophila melanogeaster studied separately. For this purpose, to obtain same aged individuals, fresh food containing culture bottles were crossed to get pre stocks. The same aged pupas (1-3 days) from virgin male and female flies an average of 100 individuals were collected for each group. The collected individuals were put in emty culture bottles and they were left hungry for 2 hours before application. Later, these indivuduals were transferred to chemically defined media which containing different concentrations (5ppm, 10ppm, 15ppm, 20ppm) of chemicals.The medium was refreshened during experiment. Dead indivuduals were removed from experiments.The experiments were followed untill all indivuduals were dead and results were estimated statistically. As a result of the evaluations made among all substances that used least effect of potassium acetate on life span was observed wheras effect of sorbic acid was highest on life span.