N-izopropil akrilamit esaslı akıllı polimerlerin hazırlanması, karakterizasyonu ve adsorpsiyonda kullanımı
Preperation of n-isopropyl acrilamit based smart polymers, their characterization and use in adsorption
  1. Tez No: 338181
  2. Yazar: TUĞBA ECEVİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN IŞIKVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı polimerler, N-izopropil akrilamit, Metakrilamit, Metakrilik asit, İtakonik asit, Nikotin ve türevleri, Adsorpsiyon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, N-izopropil akrilamit monomerinin (NIPAAm) sıcaklık duyarlılığı ile metakrilik asit (MAc) ya da itakonik asit (IAc) monomerlerinin pH duyarlılığı özelliklerinin birleştiği akıllı bir polimer olan P(NIPAAm-MAm)/MAc ve P(NIPAAm-MAm)/IAc polimerleri serbest radikal polimerleşmesi ile hazırlanmıştır. Çapraz bağlayıcının polimerlerin özelliklerine ve adsorpsiyona etkisi iki farklı çapraz bağlayıcı (etilen glikol dimetakrilat (EGDMA) ya da bütandiol dimetakrilat (BDMA)) kullanılarak araştırılmıştır. Hazırlanan akıllı polimerlerin yapısal özellikleri FT-IR, ısısal özellikleri TGA ve DSC ile incelenmiştir. Akıllı polimerlerin şişme davranışlarını belirlemek için farklı sıcaklık ve pH? larda denge şişme çalışmaları yapılmıştır. Hazırlanan polimerlerin nikotin ve türevlerinin adsorpsiyonunda kullanılabilirliğinin incelenmesi amacıyla, adsorpsiyon dengesine derişim, sıcaklık, pH ve adsorplayıcı kütlesi etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, P(NIPAAm-MAm)/Mac which is a smart polymer on which the heat sensitivity of N-izopropil acrylamide monomers and PH sensitivities of methacrylic acid (MAc) and itaconik acid (IAc) monomers unite, and P(NIPAAm-MAm)/IAc were prepared by means of radical polymerization. The influence of cross linker on the characteristics of polymer and adsorption was studied using two different cross linkers. The structural qualities of these prepared smart polymers were studied by FT-IR, and their thermal properties by TGA and DSC. In order to determine the Swelling behaviors of polymers, the equilibrium swelling studies were carried out at different heats and pHs. With the aim of studying the usability of the prepared polymers in the adsorption of nicotine and its derivatives, the effects of heat, Ph and adsorbing mass on adsorption equilibrium were studied. Keyword: Smart Polymer, N-izopropil acrylamide, Methacrylamide, Methacrylic acid, Itaconik acid, Nicotine and its derivatives, Adsorption