Evaluation of Turkey's status using energy indicators for sustainable development and sustainability assessment of a hydropower project: A case study of Çetin Dam and HEPP
Türkiye'nin durumunun sürdürülebilir gelişme için enerji göstergeleri ile değerlendirilmesi ve bir hidroelektrik projesinin sürdürülebilirlik değerlendirmesi: Örnek olarak Çetin Barajı ve HES projesinin incelenmesi
- Tez No: 338229
- Danışmanlar: DOÇ. ELÇİN KENTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İnşaat Mühendisliği, Energy, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Gelişme için Enerji Göstergeleri, Su Enerjisi, Sürdürülebilirlik Değerlendirme Protokolü, Energy Indicators for Sustainable Development, Hydropower, Sustainability Assessment Protocol
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
İçinde bulunduğumuz bin yılın en önemli sorunlarından biri gelişen teknolojiye bağlı olarak artan enerji talebidir. Bu enerji talebi tüm dünyada yeni enerji santralleri tarafından karşılanmaktadır. Zamanımızda sadece enerji üretmek yeterli değildir; bunun yerli kaynaklardan sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Sağlıklı çevre, ekonomik bolluk ve sosyal barışı aynı anda koruyabilirken bugünün kullanımına sunulan ve gelecek nesillerin refahını ve hayat kalitesini tehdit etmeyen her türlü yenilenebilir enerji türü sürdürülebilir olarak değerlendirilir. Türkiye yenilebilir enerji pazarında en büyük rolü su enerjisi oynamaktadır. Ülkenin enerji talebinin ve dış kaynaklara bağımlılığının hızla artması nedeniyle henüz geliştirilmeyen yerel hidroelektrik potansiyelin kullanılması gerekmektedir. Öte yandan, hidroelektrik santralleri (HESleri) uygularken ve işletirken sürdürülebilirliği geliştirmek için çevresel ve sosyal konulara çok önem verilmelidir. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu bir ülkenin sürdürülebilirlik durumunu değerlendirmek için Sürdürülebilir Gelişme için Enerji Göstergelerini (EISD) önermiştir. Ayrıca, Uluslararası Su Enerjisi Birliği HES leri sürdürülebilirlik açısından değerlendirmek için Sürdürülebilirlik Değerlendirme Protokolü?nü (SAP) geliştirmiştir. Bu çalışmanın amacı EISD yi kullanarak Türkiye nin sürdürülebilir gelişme durumunu, SAPyi kullanarak Çetin Barajı ve HESin sürdürülebilirlik değerlendirmesini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada (i) EISD analizi sonuçları kullanılarak Türkiye?nin sürdürülebilir gelişme durumunu iyileştirmek, (ii) SAPyi pratik uygulanabilir küresel bir araç olarak geliştirmek, teşvik etmek ve (iii) Çetin Barajı ve HES ten hareketle Türkiyedeki uygulanabilirliğini kolaylaştırmak üzere tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the crucial problems of the new millennium is increasing energy demand due to development of technology. This energy demand is supplied by new power plants all over the world. In our time, just generating energy is not sufficient; it has to be realized in a sustainable manner from domestic resources as well. Any type of renewable energy that supports healthy environment, economic wealth, and social justice simultaneously for todays usage without compromising future generations well-being and quality of life is valued to be sustainable. Hydropower plays the major role in Turkey s renewable energy market. The undeveloped part of hydropower potential should be put in use since the country s energy demand and dependency on foreign sources are rapidly increasing. On the other hand, environmental and social issues should be given high importance to enhance sustainability while implementing and operating hydroelectric power plants (HEPPs). International Atomic Energy Agency has suggested Energy Indicators for Sustainable Development (EISD) to assess a country s sustainability status. Moreover, International Hydropower Association has developed Sustainability Assessment Protocol (SAP) to assess HEPPs in terms of sustainability. The scope of this study is to visualize sustainable development status of Turkey by using EISD, and sustainability assessment of Çetin Dam and HEPP by using SAP. Suggestions are made (i) to improve sustainable development status of Turkey using results of the EISD analysis, (ii) to improve the SAP as a practical global tool, and (iii) to promote and ease its applicability in Turkey s hydropower sector based on the analysis conducted for Çetin Dam and HEPP.