An assessment of the planning and operational performance of the bus rapid transit in Istanbul
İstanbul metrobüsün planlama ve işletim değerlendirmesi
- Tez No: 338283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA BABALIK SUTCLİFFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Hızlı Otobüs Taşımacılığı, Istanbul Metrobüs, toplu taşıma, toplu taşıma planlaması, toplu taşıma işletimi, Bus Rapid Transit, İstanbul Metrobüs, public transport, transit planning, transit operation
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Otobüs sistemi kentlerin toplu taşıma yükünü taşıyan ana ulaşım omurgasıdır. Ancak, diğer taşıt trafiğiyle beraber işleyen otobüs sistemlerinde, hizmet kalitesi kaçınılmaz olarak düşmektedir. Bu nedenle otobüs sistemlerini daha etkin hale getirmeye ve hizmet kalitesini arttırmaya yönelik olarak yeni yaklaşımlar ve uygulamalar otaya çıkmış; otobüslerin kendilerine tahsis edilmiş öncelikli şerit veya koridorlarda işletilmesini sağlayan Hızlı Otobüs Taşımacılığı (HOT) dünyada 120'den fazla kentte ulaşım problemlerine ucuz ve hızlı bir çözüm sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanmıştır.Günümüzde, Türkiye'de ulaşım problemlerine çözüm olarak HOT uygulayan tek kent İstanbul'dur. Dünya'da bu tür sistemlerin performansını inceleyen çok sayıda araştırma olmasına rağmen, ülkemizde İstanbul Metrobüs sistemine ilişkin çalışmalar kısıtlıdır. Metrobüs'ü dünyadaki diğer sistemler ile karşılaştırarak, kapsamlı ve sistematik bir şekilde başarılı HOT deneyimleri kapsamında inceleyen çalışmalar bulunmamaktadır. Bu nedenle İstanbul'da yapılan Metrobüs yatırımının planlama, işletim ve yolcu sayısı özelliklerini karşılaştıran çalışmalara ivedilikle ihtiyaç vardır.Bu çalışma İstanbul'daki Metrobüs koridorunu inceleyerek bunun başarılı bir uygulama olup olmadığını araştırmaktadır. Başarı kriterlerini belirlemek üzere yzın taraması yapılmış; ayrıca planlama, işletim ve yolcu sayısı özelliklerine bakılarak 3 başarılı HOT örneği olan Curitiba, Bogota ve Mexico City kentlerinde halihazırda işletilen HOT yatırımları incelenmiştir. Gerek daha önce bu sistemlere ilişkin olarak yapılmış çalışmalar incelenerek, gerekse bu projelere fiilen katılan kişiler ile yapılan görüşmelerde elde edilen cevaplar ile planlama, işletim ve yolcu sayılarına dayalı veriler toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Metrobüs ile karşılaştırılmıştır.Yapılan karşılaştırmalı analiz, İstanbul Metrobüs uygulamasının güçlü ve zayıf yönlerini açıkça ortaua koymaktadır. Istanbul Metrobüs deneyimi hem bu sistemin gelecek hatlarının planlanması aşamasında hem de bu tür teknolojiyi uygulamayı planlayan diğer kentler için önemli dersler ve tavsiyeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the only city that currently operates BRT is İstanbul. There are researches that focus on different BRT systems in the world, yet there has not been a comprehensive, systematic and comparative evaluation of the BRT experience in İstanbul. There seems to be an urgent need to study this BRT investment, with a particular focus on planning, operation and ridership characteristics with a comparative approach.This thesis analyses the BRT corridor in İstanbul and answers the question whether Metrobüs in İstanbul is a success or not. In order to understand the criteria for defining success, planning, operation and ridership characteristics are identified based on the previous literature and particularly the analysis of three best practice cases that currently operate BRT; these are Curitiba, Bogota and Mexico City. The study sets the criteria in planning, operation and ridership of BRT systems drawn by previous studies and answers by people who were involved in these projects. It compares the best practice cases and the Istanbul Metrobüs; focusing on planning and operation characteristics and using primary indicators of performance and ridership.The study reveals strength and weaknesses of the Istanbul Metrobüs in comparison to best practice BRT cases in the world. The findings provide lessons both for the future extensions of the BRT in Istanbul and for other cities that may consider implementing this transit technology.