Modeling, simulation and experimental verification of a hydraulic fan drive system
Hidrolik tahrikli fan sisteminin modellenmesi, simülasyonu ve deneysel yöntemle doğrulanması
- Tez No: 338295
- Danışmanlar: PROF. DR. RAİF TUNA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik Tahrikli Fan Sistemi, Değişken Deplasmanlı Pompa, Deplasman Plakası Mekanizması, SimHydraulics® Modelleme, Hydraulic Fan Drive System, Variable Displacement Pump, Swash Plate Mechanism, SimHydraulics® Modeling
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çevresel faktörler, küresel mevzuatlar ve ekonomik sebepler araç endüstrisini daha verimli sistemler üretimi konusunda zorlamaktadır. Orta dereceli motor hacmine sahip ve çarpan hava soğutmasından yeterince beslenemeyen durağan karayolu araçları, inşaat makineleri ve askeri araçlar için deplasman kontrollü hidrolik tahrikli fan sistemleri enerji verimli bir alternatiftir. Bu tez çalışmasında, askeri bir aracın hidrolik tahrikli fan sistemi incelenmiş ve dinamik modeli geliştirilmiştir. Mekanik ve hidrolik elemanlar, MATLAB/Simulink® yazılımı kullanılarak modellenmiş ve çoklu ortam simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Simulink® kütüphanesi içinde bulunan hazır blokların dışında özel modeller de geliştirilmiştir, ör. deplasman plakası dinamik modelini içeren değişken deplasmanlı pompa, fan, kompansatör. Geliştirilen modelin doğrulaması için simülasyon ve test verileri (basınç, debi, motor ve fan devri) karşılaştırılmıştır. Sonrasında, orifis çaplarının sistem performansı üzerindeki etkisi model yardımıyla araştırılmıştır. Geliştirilen model, hidrolik sistemin daha detaylı incelenmesi için kullanılabilir. Ayrıca, eğer mevcut sistem üzerinde bir değişiklik yapılacaksa, bu değişikliğin etkileri model üzerinden önceden incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Environmental factors, global legislations and economic reasons force vehicle industry to produce more efficient systems. Displacement controlled hydraulic fan drive system is one of the energy efficient alternatives for stationary highway vehicles, construction machines and military vehicles that have moderate engine size and less benefit from ram air cooling. In this thesis study, hydraulic fan drive system of a military vehicle is investigated and a dynamic model of the system is developed. MATLAB/Simulink® software, a block diagram environment, is used for model based design and multidomain simulation of mechanical and hydraulic components. Beside the predefined blocks under Simulink® library, custom models are developed, i.e. variable displacement axial piston pump with swash plate dynamics, fan, compensator. In order to verify the developed model, simulation results are compared with experimental data (pressure, flow rate, engine and fan speeds). Then, by the help of the model, effect of orifice sizes on the system performance is investigated. Developed model can be used for deeper understanding behind the hydraulic fan drive system of the vehicle. In addition, if a modification in an existing system is to be made, effect of the alteration can be examined over the model in advance.