Triclosan removal by nanofiltration from surface water
Nanofiltrasyon ile yüzey suyunda triklosan giderimi
  1. Tez No: 338380
  2. Yazar: ABDULLAH ÖGÜTVERİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ, PROF. DR. FİLİZ B. DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Membran, Adsorplanma, Triklosan giderimi, Nanofiltrasyon, Yüzey suları, Laboratuvar malzemelerine adsorplanma, Membrane, Adsorption, Triclosan removal, Nanofiltration, Drinking water, adsorption onto labware
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Organik kirleticilerin yüzey sularında bulunması toplumda artan endişe oluşturmaktadır. Triklosan (TCS) evsel ve endüstriyel alanda kullanılan antimikrobiyel bir madde ve bir çeşit organik kirleticidir. Bu çalışmada triklosanın yüzey sularından NF membran ile laboratuvar boyutta ters-akışlı cihaz kullanılarak tam çevrim modunda giderimi incelenmiştir. Çalışmada DL-NF ve DK-NF membranlar kullanılmıştır. Ayrıca araştırmada sularda bulunan doğal organik maddelerin TCS'nin membranla giderimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Deneyler süresince çıkış akı değerleri ölçülerek membranın akı hareketleri gözlemlenmiştir. Deneylerde ham kaynak suyu olarak Kesikköprü Barajı (Ankara) suyu kulanılmıştır. Deneylerde TCS, UVA254, toplam organik karbon (TOK) değerleri giriş ve çıkışta (permatta) ölçülerek değerlendirilmiştir. Sonuçlar literatürde %90 üzeri rapor edilen membran arıtımının gerçekte %60-70 seviyelerinde olduğunu göstermiştir. Bunun nedeninin triklosanın membranın kendisinden ziyade sistem besleme tankına ve boru çeperlerine yapışması olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organic pollutants occurring in surface waters have raised substantial concern in public. Triclosan (TCS) is one of the antimicrobial agents which are utilized in both domestic and industrial application. In this study nanofiltration (NF) of TCS in surface water was investigated. Laboratory scale cross-flow device is operated in total recycle mode and DK-NF and DL-NF membranes were used. Kesikköprü Reservoir (Ankara) water was used as raw water. Effect of natural organic matter (NOM) content of raw water on TCS removal is searched through addition of humic acid (HA) into the raw water as to represent for NOM. Steady state permeate fluxes are monitored throughout the experiments to explore the flux behavior of the membranes. During the experiments, performance of the membranes is assessed by monitoring TCS, as well as other water quality parameters, such as UVA254 and total organic carbon (TOC) in the feed and permeates waters. Results obtained put forward that TCS removal by NF membrane is not as same as reported in the literature. In the literature, membrane removal efficiency is reported as above 90%. However, this study proved that this would be true if and only if one does not considers the adsorption of TCS by the system itself, in the absence of membrane. It is now clear that, because of adsorption of the TCS onto the experimental set up (feed tank, pipings etc.); the real TCS removal efficiency of the nanofiltration is around 60-70%.