Zooplankton adaptation strategies against fish predation in Turkish shallow lakes
Türkiye sığ göllerinde balık avlanma baskısı karşısında zooplanktonun uyum stratejileri
  1. Tez No: 338530
  2. Yazar: ÜLKÜ NİHAN YAZGAN TAVŞANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM BEKLİOĞLU YERLİ, PROF. DR. ERIK JEPPESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: yatay/dikey göç, boy dağılım yapısı, su seviyesi değişimleri, tuzlanma, biyomanipulasyon, diel vertical/horizontal migration, size structure, water level changes, salinity, biomanipulation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
--Bu tezde, Türkiye?de bulunan sığ göllerdeki zooplankton komünite yapısını etkileyen etmenler dört ana yaklaşım kullanılarak açıklanmıştır: (i) enlemsel hat botunca 31 sığgölün zaman yerine mekan yaklaşımı kullanılarak anlık fotoğraf çekme yöntemi ile örneklenmesi;(ii) enlemsel hat boyunca onbir gölde üçer set yapay bitki düzeneği kullanılarak gerçekleştirilen yerinde (in-situ) mezokozm deneyleri; (iii) `Habitat tercihi? laboratuvar deneyleri bitki kullanılarak `sığ littoral? bölgenin ve çökel kullanılarak `derin pelajik? bölgenin taklit edilmesi ile Daphnia magna? nın avcısinyali karşısında vereceği tepki test edilmiştir; ve (iv) birbirine bağlı iki gölde yapılan uzun dönemli (1997-2011) izleme çalışması. Anlık fotoğraf çekme örneklemesi ve uzun dönemli izleme çalışmasına göre ötrofikasyonun balık avlanma baskısı, besin tuzu yüklemesi ve tuzlanmaya bağlıolarak zooplankton toplulukları üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Aynı şekilde düşük enlemlerdeki göllerde küçük vücutlu zooplankton türlerinin baskın olmasına neden olduğu tespit edilmiştir. Laboratuvar ve yerinde mezokozm deneyleri avlanma riski karşısında Daphnia?nın suiçi bitkiler yerine çökeli barınak olarak tercih ettiğini göstermiştir. Ayrıca yerinde mezokozm deneyleri avlanma baskısı karşısında viizooplanktonun küçük-orta büyüklükteki türler ile calanoid copepod? a doğru değiştiğini göstermiştir. İzleme çalışmasına göre göller (i) kuraklığa bağlı olarak meydana gelen su seviyesi düşmesi ile tuzluluğun artmasını ve ötrofikasyonu tetiklemiştir ve bunların sonucunda anoksik koşullar ve balık ölümleri ile; (ii) althavzada biyomanipulasyonetkisi altındadır. Bu koşullar balığın yukardan-aşağı kontrolünü azaltarak büyük vücutlu türlerin özellikle Daphnia spp. ?ın baskın duruma geçtiğini göstermiştir.Ancak göllerin aşırı kullanımı ve süregelen ısınma Türkiye?de bulunan sığ göllerin giderek daha ötrofik olmasına neden olması bu çalışmanın Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerdeki göller için belirleyici olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors influencing zooplankton community structure in Turkish shallow lakes were elucidated with four main approaches: (i) space-for-time substitution for shallow lakes using snap-shot sampling in 31 lakes along a latitudinal gradient; (ii) in-situ mesocosm experiments in eleven lakes along a latitudinal gradient using three sets of artificial plants systems; (iii)`Habitat Choice? laboratory experiments mimicking a `shallow littoral? zone with plants and a `deeper pelagic? zone with sediments testing the response of Daphnia magna to predation cues; and (iv) long-term monitoring data (1997-2011) from two interconnected lakes. Snap-shot and long-term monitoring showed that eutrophication has a strong influence on the zooplankton community via increased fish predation, nutrient loading and salinization. Here too the zooplankton community shifted towards a smaller sized profile, especially in lakes located at lower latitudes. Moreover, The laboratory and in-situ mesocosm experiments revealed that under predation risk Daphnia preferred to hide near sediment instead of using submerged plants as a refuge. Accordingly, in-situ mesocosm experiments revealed a predation pressure induced size structure shift towards small-medium sized zooplankton and calanoid copepods.The long-term monitored lakes experienced (i) drought-induced water level drop, leading to increased salinity and eutrophication, and consequent anoxic conditions and fish kill; as well as (ii) biomanipulation in the downstream. Both conditions resulted in major reduction in the top-down control of fish and ultimate predomination by large sized Daphnia spp.Nevertheless, the excessive exploitation of lakes and ongoing warming entail Turkish shallow lakes to become more eutrophic, making this study indicative for the Mediterranean region.