pH responsive nano carriers for anti cancer drug delivery
pH duyarlı anti kanser ilac taşıyıcı nanosistemler
  1. Tez No: 338567
  2. Yazar: SHAHLA BAGHERIFAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI, PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Polisebasik anhidrit, Poli (L-histidin), pH duyarlılık, Nanokapsül, İlaç taşıyıcı, Doksorubisin, Polysebacic anhydride, Poly (L-histidine), pH responsive, Nanocapsule, Drug carrier, Doxorubicin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda, özellikle kanser hastalığında teşhis ve tedavi amaçlı kullanılmak üzere, nano boyutta çeşitli organik ve inorganik sistemlerin geliştirilmesi büyük önem kazanmıştır ve bu konuda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. İlaç taşıyıcı sistemlerindeki son gelişimlerini göz önüne alırsak, özgün ilaç taşıyıcı yaklaşımlar, akıllı nano-boyutlu taşıyıcıların kanser hücrelerine hedeflenmesi yönündedir. Bu nedenle, etkin tümör-hedefli sistem için, taşıyıcının kimyasal yapısının yanı sıra, tümör tespit edebilme, vücüdün diğer kısımlarına göre tümörün daha yüksek olan sıcaklık ve daha düşük olan pH duyarlılığı gibi diğer kriterler de önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Doksorubisin (DOX) kanser ilacı yüklü polisebasik anhidrit (PSA) nanokapsüllerin tasarlanması ve hazırlanmasıdır. Akıllı ve pH duyarlı bir nano ilaç taşıyıcı sistem elde etmek amacıyla ilaç yüklü kapsüllerin poli (L-histidin) (PLH), pH duyarlı molekül ile kaplanmasıdır. PSA nano taşıyıcılara önce DOX ile yüklenmiş ve sonra pH duyarlılığı için nano taşıyıcılar poli (L-histidin) ile kaplanmış. PLH ile kaplanmış nanokapsüllerin makrofagositozunu engellemek için kapsüller polietilen glikol (PEG) ile modife edilmiştir. Bu sistemlerden ilaç salım profili, asidik (pH 4) ve fizyolojik (pH 7.4) olarak hazırlanan iki farklı pH tampon çözelti ortamında incelenmiştir. Nanokapsüllerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), dinamik ışık saçılım spektrometresi (DLS), ultraviyole ve görünür ışık absorpsiyon spektroskopisi (UV-VIS), ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. Hazırlanan nanokapsüllerin In vitro çalışmaları MDA-MB-231 meme kanser hücrelerin üzerinde WST Kit 8 hücre canlılık test ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 230 nm boyutundakı pH duyarlı nanokapsüller hücre içine alınabilmek ve umut veren intraselüler ilaç salım özelliklerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
In the recent years, development of various organic and inorganic nano-sized systems has gained great interests especially for cancer diagnosis and treatment and intense researches are carried out in this area. Regarding to the recent trends for drug delivery system design, the novel approaches for drug carriers are mainly based on development of smart and nano-size drug carriers which are targeted to cancer cells. Hence, for an effective tumor-targeted delivery device, besides its chemical structure further criteria such as detection of tumor site and sensitivity to the higher temperature and lower pH of the tumor compare to rest of the body gains importance. The aim of this study is to design and prepare polysebacic anhydride (PSA) based nanocapsules (NCs) loaded with Doxorubicin (DOX) which is an anti cancer drug. In order to obtain an intelligent delivery system, drug-loaded nanocapsules were coated with pH sensitive poly (L-histidine). PSA nano-carriers were firstly loaded with DOX and then in order to introduce pH sensitivity, they were coated with poly (L-histidine). PLH-coated NCs were modified with polyethylene glycol (PEG) to prevent their macrophage uptake. Drug release profile from this system was examined in two different buffer solutions prepared as acidic (pH 4) and physiological (pH 7.4) media. The physical and chemical properties of the nano particles were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), dynamic light scattering (DLS), ultraviolet and visible absorption spectroscopy (UV-VIS), and scanning electron microscopy (SEM). In vitro studies of the prepared nanocapsules were performed on MDA-MB-231 breast cancer cells by using WST Kit 8 cell viability test. In order to obtained results, pH sensitive nanocapsules with size 230 nm exhibited cellular uptake and promising intracellular release of drug.