Current use of instructional technology by METU faculty: Barriers and enablers
ODTÜ öğretim görevlilerinin hâlihazırdaki öğretim teknlojileri kullanım durumları: Zorluklar ve çözümler
  1. Tez No: 338574
  2. Yazar: OKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: teknoloji zorlukları ve çözümleri, teknoloji algıları, yükseköğretimde teknoloji entegrasyonu, technology barriers and enablers, technology integration into higher education, technology perception
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı ODTÜ?deki öğretim görevlilerinin teknoloji kullanımındaki zorluklar ve çözümleri incelemektir. Araştırmanın odağı; zorluklar ve çözümler ile bunların bileşenleri olan teknoloji kullanımı, teknoloji kullanımının avantajları, teknolojileri öğrenme yolları ve destek, teknolojiyi eğitim ve öğretimde kullanımını etkileyen faktörler, teknoloji kullanım kararını etkileyen faktörler, teknoloji kullanımında karşılaşılan güçlükler, yeni teknolojiler hakkında bilgi edinme ve destek ve öğretim teknolojileri hakkında tercih edilen hizmet içi eğitimlerdir. Araştırma ODTÜ?de görev yapmakta olan öğretim görevlilerinden toplamda 176 katılımcı ile yapılmıştır. Bu katılımcıların 160?ı nicel, 16?sı ise nitel araştırmanın katılımcılarıdır. Çalışma için açıklayıcı ardışık karma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplamak için anket ve görüşme yolları kullanılmıştır. Bulgulara göre ODTÜ?deki öğretim görevlilerinin hâlihazırdaki teknoloji kullanım durumları, zorlukları, çözümleri ve önerileri sunulmuş tartışılmıştır. Öğretim görevlileri zorluklar ve çözümerin farklı bakış açılarını dile getirdiler. Onların onerileri ve bu çalışmanın sonuçlarına gore de ODTÜ?ye bazı önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the barriers and enablers of current use of instructional technology by METU academic staff. The main focus was to find out the barriers and enablers and their components which are technology use patterns, perceived advantages of using technology, preferred methods of learning technology and receiving support, factors affecting the use of instructional technology in teaching and learning process, factors affecting the use of technology decision, obstacles in use of technology, acquiring knowledge about new technologies and receive support, and preferred methods of training for the use of instructional technology. This study was conducted with total 176 academic staff from Middle East Technical University: 160 were for quantitative phase and 16 were for qualitative phase. Mixed method design ? explanatory sequential design ? was used for the study. To obtain data a survey, questionnaire, and interview were used. According to findings, current state of use of instructional technology, barriers and enablers and suggestions of METU academic staff were presented and discussed. Academic staff stated different point of views of barriers and enablers. According to their suggestion and results of the study, implications were offered to METU.