Eğitim fakültelerinde mevcut teknoloji entegrasyonu uygulama durumu: Öğretim elemanları teknolojik deneyimleri ve yetkinlikleri
Current state of technology integration practices in faculties of education: Instructors' technological experiences and competencies
- Tez No: 942362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÖKÇE BİLGİÇ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde teknoloji entegrasyonu, Entegrasyonu etkileyen faktörler, Eğitim fakültelerinde bit kullanımı, Bilgi ve iletişim teknolojileri, Technology integration in education, Faculty of Education, ICT Integration to Education, Instructors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitim fakültelerinde görev yapan öğretim elemanlarının Bilgi ve İletişim Teknolojilerini (BİT) kullanma amaçlarını, deneyimlerini ve sınıf içi kullanım konusundaki görüşlerini incelemektir. Çalışmada karma araştırma yöntemlerinden“açımlayıcı sıralı desen”kullanılmıştır. Çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görev yapan öğretim elemanları ile yürütülmüş ve katılımcılar elverişli örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir.Veriler iki aşamada toplanmıştır: İlk aşamada,“Eğitim Fakülteleri Öğretim Elemanları BİT Kullanım Deneyimleri”anketi aracılığıyla nicel veriler elde edilmiştir. İkinci aşamada ise, anketi dolduran ve nitel görüşmeyi kabul eden öğretim elemanları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel bölümüne 53, nitel bölümüne ise 24 öğretim elemanı katılım sağlamıştır. Elde edilen nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler kullanılırken, nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma bulguları, öğretim elemanlarının BİT'i daha çok günlük yaşamlarında, öğretim materyalleri hazırlık sürecinde ve akademik araştırmalarında kullandıklarını göstermektedir. Öğretim süreçlerinde ise sınıf içi uygulamalarda teknolojiyi destekleyici düzeyde kullandıkları öne çıkmaktadır. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri olarak, öğretim elemanlarının BİT yetkinliklerinin genel olarak temel düzeyde olması öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra; teknik altyapı eksiklikleri, donanım yetersizlikleri ve kurumsal destek yetersizliği gibi faktörlerin de teknoloji entegrasyonunu sınırlayıcı rol oynadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the current state of technology integration practices in faculties of education regarding to faculty members' experiences and competencies with Information and Communication Technologies (ICT). The study was designed as an explanatory sequential design, which is a mixed research method. The participants of the study were consisted of instructors who were working at the Faculty of Education of Ondokuz Mayıs University. Data were collected in two stages: In the first stage, quantitative data were collected through the“ICT Experiences of Instructors in the Faculty of Education”questionnaire. In the second stage, semi-structured interviews were conducted with instructors who had completed the questionnaire and volunteered to participate in the qualitative phase of the study. The questionnaire and the semi-structured interview forms were developed by the researcher. A total of 53 instructors participated to the questionnaire, while 24 of them attended to the interviews. The quantitative data were analyzed using descriptive statistics, and the qualitative data were analyzed with content analyis. The findings revealed that the instructors primarily used ICT in daily life activities, and also to prepare instructional materials, and to make academic research. However, in-class use of technology was mostly at a supportive level and was not fully integrated into the teaching process. Furthermore, technical infrastructure deficiencies, lack of equipment, and inadequate institutional support were also mentioned among the barriers for integration of technology.