Day ahead markets
Gün öncesi piyasalar
- Tez No: 338582
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gün Öncesi Piyasası, Piyasa Operatörü, Arz Talep Dengesi, İkili Anlaşmalar, Day Ahead Market, Market Operator, Supply Demand Balance, Bilateral Markets
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Gün Öncesi Piyasası, elektrik piyasalarında arz-talep ve kapasite enerji dengesini sağlamak için enerji transferi tekliflerinin ve ticaretinin bir gün öncesinden yapıldığı bir sistemdir. Piyasa operatörünün en düşük maliyetli arz talep dengesini enerji transferinden bir gün önce yapılabilmesi için kullanılabilir enerji ve kapasiteyi bilmesi gereklidir. 24 saat önceden en düşük maliyetli elektrik ve kapasiteyi elde edebilmek için kullanılabilir elektrik ve kapasitenin doğru olarak bilinmesi gereklidir. Gün Öncesi Piyasasının amacı finansal kararlılığı sağlayarak yüksek çalışma ve başlangıç fiyatlarını engellemektir. Gün Öncesi Piyasası?nda elektrik ticareti, elektrik transferinden bir gün önce gerçekleştirilir. İkili anlaşmalar, değişimler ve havuz Gün Öncesi Piyasası?nda yer alan piyasa mimarileridir. Bu modellerden her biri veya birkaçının birleşimi sayesinde ekonomik korunma ve taahhütler gerçekleştirilmiş olur. En uygun piyasa modeli kar amacı gütmeyen sistem operatörü tarafından seçilir ve koordine edilir. Bu yüzden birçok piyasa teorisi çeşitli piyasa modeli birleşimlerinin yapısını değerlendirmeye çalışır. Bu çalışmada Gün Öncesi Piyasalarının mimarileri matematiksel olarak çalışılacak ve bilgisayar programı aracılığı ile Türkiye?de uygulanan elektrik marketi modellenecektir.
Özet (Çeviri)
Day Ahead Market is a mechanism in electricity markets for adjusting the supply-demand energy and capacity balance by providing bids one day before the clearing. Market operator needs to know the available energy and capacity for reaching minimal-cost supply-demand balance one day earlier than the market has been cleared. Minimizing cost of the electricity and capacity during 24 hours of a day requires accurate information concerning the available electricity and capacity. Day-ahead marketing activity is performed so as to reach financial certainty which can remove the risk of incurring high operational and startup prices. For Day Ahead marketing, the trading activity has to be performed one day earlier for the delivery of electricity the next day. Bilateral markets, exchanges and pools are the architectures which employ the Day Ahead Market Model. Each of these architectures or combination can provide financial hedging and unit commitment. The most suitable architecture is chosen by concerns over lack of private markets and nonprofit system operators in performing the coordination functions related with unit commitment. Thus, some theories of market try to explain the structure for evaluating the combinations of different designs. The study will include the development of a mathematical model for Day Ahead Market Architecture and a computer program that will simulate the developed model on the Turkish Electricity Market.