Katı-kontak iyon seçici membran elektrotların hazırlanması ve membran bileşiminin elektrotların performanslarına etkilerinin incelenmesi
Preparation of solid contact ion selective membrane electrodes and investigation of effect of membrane composition on electrode performances
  1. Tez No: 338601
  2. Yazar: ÖMER DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER IŞILDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İyonofor, İyon-seçici elektrot, Potansiyometri, Ionophore, ion-selective electrode, potentiometer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni sentezlenen makrosiklik bileşiklerin çeşitli türlerin tayininde iyon-seçici bileşen olarak kullanılabilirliği ve bu bileşiklerin iyonofor olarak kullanılıp kullanılamayacakları araştırılmıştır. Bu amaçla çeşitli teknikler kullanılarak bütünüyle katı-hal kontak polimer membran elektrotlar hazırlandı. Hazırlanan bu elektrotların, membran bileşimleri, cevap zamanı, tayin limiti ve pH çalışma aralığı, çeşitli türlere karşı seçiciliği gibi potansiyometrik davranışları ve diğer cevap karakteristikleri incelendi. Bunun için tümüyle katı-hal kontak PVC membran kompozit yapıdaki elektrotların potansiyometrik davranışları inorganik iyonların 10-1 ? 10-5 M konsantrasyon değişimine karşı test edilerek kararlı bir potansiyel davranışı sergileyip sergilemedikleri araştırıldı. Kullandığımız bileşiklerden 2-Hidroksimetil-15-crown-5 bileşiği iyonofor özellikleri gösteren tek bileşik oldu. Elde ettiğimiz sonuçlar 2-Hidroksimetil-15-crown-5 bileşiğinin Fe3+ iyonuna karşı neredeyse spesifik seçici davranan bir iyonofor özellik sergilediğini göstermiştir. Elektrot bileşiminin hazırlanmasında kullandığımız diğer bileşikler ise tatmin edici iyonofor özellik sergilememişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, usability of macrocyclic compounds in ion selective electrode composition for determination of various species and investigation of probability of these compounds could be used as ionophores will be investigated. For this reason, entirely solid state polymer membrane contact electrodes have been prepared. Membrane compositions, response time, determination limit, and pH working range, and potansiometric behaviors like selectivity against various species and other response characteristics of the prepared electrodes have been investigated. For this reason, potansiometric behaviors of entirely solid contact PVC composite membrane electrodes have been tested for 10-1 ? 10-5 M concentration changes of inorganic ions for stability. Among the used compounds, 2-Hidroksimetil-15-crown-5 compound has been found as the only one with ionophore property. According to the obtained results, 2-Hidroksimetil-15-crown-5 compound presented as a specific Fe3+ ion selective ionophore property. The other compounds used for the preparation of the electrode compositions has not presented satisfactory ionophore properties.