Chelidonium majus L' un antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi
Invastigation of the antibacterial activity of the Chelidonium majus L.
- Tez No: 338611
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECİBE CANAN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Chelidonium majus, Antibakteriyal aktivite, İnhibisyon zon, Chelidonium majus, Antibacterial activity, ınhibition zone
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Küpecik köyü / Ladik-SAMSUN dan toplananan Chelidonium majus L nin antibakteriyal etkilerine bakılmıştır. C. majus Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının başında örnekleme yapılmıştır. Bu amaçla toplanan bitki örneklerinin kök, gövde ve yaprakları ayrı ayrı kurutulmuş ve farklı organik çözücüler ( Metanol, Kloroform, n-Hekzan ve Diklorometan) kullanılarak elde edilen ekstrakların 11 patojen bakteri (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Streptococcus pneumoniae ATCC 19615, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Enterobacter cloacae ATCC 23355, Escherichia coli ATCC 25922, Proteus vulgaris ATCC 13315, Serratia marcescens ATCC 8100 ve Agrobacterium tumafaciens ATCC 23341) suşuna karşı antibakteriyal etki için Disk Difüzyon ( Bauer, A.W,1966) yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak bitkinin Mayıs ayında toplanan örneklerinden ekstaklarının en az inhibisyon oluşturduğu, en yüksek inhibisyon zonu ise Haziran ve Temmuz ayında toplanan bitki ekstraktelerinden ölçülmüştür. Yine Ağustos ayında ise Mayıs ayına göre fazla, Haziran ve Temmuza göre daha az inhibisyon zonu ölçülmüştür. Kullanılan patojen bakteri suşları arasında en çok etki Staphylococcus epidermidis, Agrobacterium tumafaciens, Eschericha coli, Proteus vulgaris, Salmonella typhimurium? karşı görülmüştür. Bu tez çalışmasında elde edilen bioaktif ekstreler içlerindeki etken kimyasalların tanımlanması potansiyel antibiyotiklerin gelişimi için başlangıç oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the antibacterial effects of Chelidonum majus L. from Kupecik village/Ladik-Samsun were investigated. Sampling was established on a monthly basis as May, June, July and August. The roots, stem and leaves of the plants were dried separately, then extraction of each part was performed with four different solvents (Methanol, Chloroform, n-Hexan and di-chloromethan). After that the extracts were screened for their antibacterial activity against 11 pathogenic bacterial strains (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Streptococcus pneumoniae ATCC 19615, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Enterobacter cloacae ATCC 23355, Escherichia coli ATCC 25922, Proteus vulgaris ATCC 13315, Serratia marcescens ATCC 8100 ve Agrobacterium tumafaciens ATCC 23341) by agar- diffusion test. Minimum inhibition was measured in the plant samples collected on May. The June and July plant samples showed the highest inhibitory activity while the plant samples collected on August were stil higher than the May samples. The more sensitive strains against the plant extracts were as following; Staphylococcus epidermidis, Agrobacterium tumafaciens, Eschericha coli, Proteus vulgaris, Salmonella typhimurium. The bioactive extracts determined in this research offer a starting point for identifying their chemical basis of antibacterial activity with the objective of potentially discovering new antibiotic drugs.