Rekombinant lizozim enziminin Pichia pastoris organizmasından sekresyonla üretilmesi
Expression of recombinant lysozyme as a secretion in Pichia pastoris
- Tez No: 338615
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biochemistry, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Pichia pastoris, Rekombinant protein, Lizozim, Maya, Pichia pastoris, Recombinant protein, Lysozyme, Yeast
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yeni bin yılın en önemli bilim dallarından biri olan biyoteknoloji genel anlamda, teknolojinin biyolojiye uygulanması, yani canlı teknolojisidir. Biyoteknoloji modern teknikler (özellikle moleküler biyoloji, genetik mühendisliği ve rekombinant DNA teknolojisi) kullanarak ziraat, hayvancılık, tıp ve çevre için faydalı ve karlı biyolojik sistemler ve ürünler geliştirilmesidir. Biyoteknoloji ürünlerinin çoğu rekombinant proteinlerdir. Bazı proteinler terapötik amaçlı, bazıları ise endüstriyel amaçlı olarak üretilebilirler ancak birçok protein ise sadece bilimsel araştırma amaçlı olarak üretilmektedir. Bu çalışmada öncelikle lizozim geni, PCR ile çoğaltıldı; sonrasında pIB4? plazmitine aktarılarak pIB4?Lys vektör sistemi elde edilmiştir. Böylelikle biyoteknolojide ve moleküler biyolojide mikrobiyal protein fabrikası olarak kullanılan Pichia pastoris organizmasında lizozim enzimini üretmek için pIB4?Lys bir vektör sistemi elde edilmiştir. Bu sistemle pIB4?Lys vektörüyle lizozim enzimini sistemin içerisindeki ? mating faktör sinyal dizisi sayesinde hücre dışına salgılanması sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Biotechnology which is one of the most important branch of science in millennium means that application of technology to the biology in other words it is technology of livingt hings. Biotechnology is developing beneficent and profitable biologic systems and products for agriculture, medicine, animal breeding and environment, using modern techniques such as molecular biology, genetic engineering and recombinant DNA technology. Products of recombinant biotechnology are mostly recombinant proteins. Some proteins are produced forth europathic and forin dustrialusage and some of them are produced foronly scientific research. Lysozyme gene fragment is firstly amplified by PCR then cloned into the pIB4? secretion plasmid vector and pIB4?Lys vector plasmid DNA obtained. We have achieved to produce pIB4?Lys plasmids vector for Express and produce lysozyme in Pichia pastoris that is used for microbial protein factory in biotechnology and molecular biology. With this system, the enzyme lysozyme pIB4?Lys vector out of the cell through the system in the secretion of ? mating factor signal sequence will be provided.