Radyoterapide kullanılan yüksek enerjili foton ışınları için karbon fiber masanın doz dağılımına etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of carbon fiber tabletop used in radiotherapy on the dose distribution for high energy photon beams
  1. Tez No: 338622
  2. Yazar: GÜNEY GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon fiber, Doz dağılımı, Yüzey dozu, Radyoterapi, Cilt koruyucu etki, Carbon fibre, Dose distribution, Surface dose, Radiotherapy, Skin-sparing effect
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, 6MV ve 18 MV enerjili foton ışınları ve 0-180 gantry açıları için 20cm x 20cm alan boyutunda karbon fiber masanın yüzey dozuna ve maksimum doz derinliğine etkisi incelendi. Ölçümlerde Siemens marka Oncor Impression model lineer hızlandırıcı, PTW marka paralel iyon odası, su eşdeğeri katı su fantomu ve 550 TXT model karbon fiber masa kullanıldı. Paralel düzlem iyon odaları ekstrapolasyon iyon odalarına nazaran maksimum doz bölgesi ve yüzey doz ölçümlerinde daha yüksek cevaplar verdiğinden dolayı elde edilen ölçümler aşırı doz düzeltme faktörü ile düzeltildi. 6 MV için yüzey dozu ve maksimum doz derinliği 20cm x 20cm açık alanda sırasıyla %22.27 ve 16 mm karbon fiberli alanda %86.65 ve 8 mm bulundu. 18 MV için 20cm x 20cm açık alan yüzey dozu ve maksimum doz derinliği sırasıyla %18.73, 33 mm iken karbon fiberli alanda %71.16 ve 21 mm bulundu. Açık alan için elde edilen sonuçlar diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırıldı ve uyum içerisinde olduğu görüldü. Sonuç olarak karbon fiber masanın varlığında cildin koruyucu etkisi azalmaktadır. Özellikle maksimum doz derinliğini azaltması ve yüzey dozunda meydana getirdiği artış sebebiyle karbon fiberden yapılmış tedavi masalarının doza etkilerini belirlemek ve bunları tedavi planlama sistemlerinde gösterebilmek klinik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated the effect of carbon fibre tabletop on the space dose and the maximum dose depth in the field size of 20cm x 20cm for 6 MV and 18 MV photon beams and 0o-180o gantry angles. The measurements were made with using a PTW markus parallel plate ion chamber, Siemens Oncor Impression model linear accelerator and 550 TXT model carbon fibre tabletop. Since parallel plate ion chambers than the extrapolation ion chambers in the measurement of surface dose give higher values, the measurement was corrected with over-response correction factor. Surface dose and maximum dose depth were %22.27 and 16 mm for 20cm x 20cm open field at 6 MV, respectively. The field of the carbon fiber tabletop, surface dose and maximum dose depth increased to %86.65 and 33 mm, respectively. For 18 MV, surface dose and maximum dose depth were found to be %18.73 and 33 mm for same open field. The results obtained for open field were compared with the results of other studies, and found to be in agreement. As a result we can say the effect of skin protection goes lower. Its really important to find out the effect of treatment tables especially. Which increase of high dose and makes the deep of maximum dose lower which are made from carbon fibre and show this things on treatment planning systems are clinically important.