Bazı kalay izotoplarının nötron yoğunluk dağılımlarının incelenmesi
Investigations of neutron density distrubitions of some sn isotopes
  1. Tez No: 338623
  2. Yazar: ALİ YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sn çekirdeği, Nötron yoğunluğu, Fermi integrali, Thomas?Fermi yakla?ımı, Sn nuclei, Neutron density, Fermi integral, Thomas?Fermi approximation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, Thomas?Fermi yoğunluk ifadesi kullanılarak bazı çift-çift Kalay (Sn) izotoplarının nötron yoğunluk dağılımlarını hesaplamak için basit analitik bir ifade elde edilmiştir. Hesaplamalarda Fermi integrali için Guseinov ve Mamedov tarafından elde edilen farklı bir çözüm yöntemi kullanılmıştır. Bu analitik ifade kullanılarak Mathematica 5.0 programlama dilinde nötron yoğunluk dağılımlarının programı yapılarak kalay izotoplarının farklı yarıçap değerleri için sonuçlar alınmıştır. Elde edilen sonuçlar diğer teorik ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak nötron yoğunluk dağılımları için kullanılan ifade modifiye edilmiştir. Elde edilen sonuçların literatürdeki sonuçlarla uyum içerisinde olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
In this study, it was obtained a simple analytical expression to calculate the neutron density distributions in some even-even Sn isotopes using the expression of the density of Thomas-Fermi. For Fermi integral in calculation, it is used a different solution method which obtained by Guseinov and Mamedov. On the basis of these analytical expressions a program for the neutron and proton density distributions has been constructed by using Mathematica 5.0 mathematical software, and results have been taken for the different radius of Sn isotopes. The expression used for the neutron density distributions has been modified to fit into other experimental and theoretical results with the obtained results. The results were seen to be in excellent agreement with those of in the literature.