Tokat ili su ürünleri yetiştiriciliği işletmelerinin yapısal ve biyo-teknik analizi
Structural and bio-technical analysis of aquaculture farms in Tokat
  1. Tez No: 338647
  2. Yazar: H. MUHİTTİN GÖREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT YEŞİLAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Alabalık, Alabalık üretim işletmeleri, Yapısal özellikler, Biyo-teknik özellikler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma; Tokat İlinde su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin sahip oldukları teknik imkânlar ile karşılaştıkları problemleri belirlemek ve elde edilecek bilgilere göre sektörün gelişmesini sağlayacak çözüm önerileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Bölgede ruhsatlı olarak su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan toplam 27 adet işletme bulunmaktadır. Fiili kapasiteleri 5 ton/yıl üzerinde olan işletmelerin tamamına gidilerek anket çalışması yapılmış, işletmelerin mevcut durumu ve problemlerinin ortaya konulmasına yönelik veriler toplanmıştır.Bu işletmelerin toplam proje kapasiteleri 3 858 ton/yıl, toplam üretim kapasiteleri 2 588 ton/yıl olarak tespit edilmiştir. Kara ve kafes işletmelerinde ortalama yem değerlendirme oranı (FCR) 1,09 olarak bulunmuştur. Havuzların verimli kullanılmadığı, stok yoğunluğunun yüksek olduğu belirlenmiştir. Tokat'taki mevcut su ürünleri işletmeleri bilimsel verilere dayalı üretime yönlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out by the aim of determining the feasibilities, structural and bio-technical problems of aquaculture facilities in Tokat province.Total 27 licensed fish farms and located in the fresh water were determined. All of them were visited and interviewed with their owner face to face. The data were collected in order to determine present condition of fish farms and their problems.Although total project capacities of farms were 3 858 tons/year, the actual production was found 2 588 tons/year. The average feed conversion rate (FCR) as found 1,09. We have figured out that ponds have not been productively used and stock density is very high in Tokat, present aquaculture investments must rearranged considering scientific data.Keywords : Trout, Trout farms, Structual feature, Bio-technical feature