Bazı sert kene türlerinin (Acari: Ixodidae) bakteriyomlarının moleküler yöntemlerle belirlenmesi
Determination of bacteriom of some hard tick (Acari: Ixodidae) species using molecular methods
- Tez No: 338646
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Biology, Microbiology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Sert keneler, Simbiyont, Bakteriyom, Biyolojik kontrol, PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Sert keneler, kanla beslenen zorunlu ektoparazitlerdir. Sert keneler, özellikle de hastalık etkeni mikroorganizmaların taşıyıcısı olduğundan hayvanlarda meydana gelen hastalıklar sonucu hayvan endüstrisini milyarlarca dolarlık zarara uğratmakta, insanlarda ölümlerle sonuçlanan enfeksiyonlara neden olmaktadır. Ülkemizde özellikle Kelkit Vadisi olarak bilinen bölgede 2002 yılından itibaren her yıl yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle kenelerin ve kene kökenli hastalıkların kontrolü önem kazanmıştır. Kenelerin kontrolü için kimyasal ilaçlar başta olmak üzere değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de keneler için patojen olan entomopatojen bakteri ve mantarlardır. Bu nedenle öncelikle kenelerde bulunan bakterilerin belirlenmesi (bakteriyom) gereklidir. Bu çalışmada Tokat bölgesindeki bazı sert kenelerin bakteriyel florasının (bakteriyomunun) belirlenerek, kenelerin kontrolünde kullanılabilecek entomopatojenik bakterilerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bunun için de bölgeden toplanan 17 Haemaphysalis parva ve 1 Hyalomma marginatum türü sert kenelerden standart bakteri kültürü yöntemleriyle 64 koloni izole edilmiş ve 16S-rDNA temelli PCR yöntemiyle bunlardan 20 muhtemel bakteri türü tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre test edilen kenelerin bakteriyomunda bulunan bakterilerden bazılarının kenelerin kontrolünde biyokontrol ajanı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hard ticks are mandatory blood feding ectoparasites. They are responsible for the transmission of various pathogenic microorganisms to animals and humans. Therefore, tick-borne diseases cause billions of dollars of economical losses in livestock industry and infections in humans resulting in fatalities. Since 2002, there are many deadly Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) cases recorded in summer season in the the Kelkit Valley region of Turkey. Therefore, ticks and tick-borne diseases needed to be controlled in the region. Different methods for the control of ticks, especially chemical drugs have been used in practice. One of the tick control method is to use symbiont or entomopathogenic bacteria and fungi. To determine the pathogenic bacteria that can be used for tick control, the bacteriom has to be determined. In the present study, bacteriom of two hard tick species collected from Tokat region is determined using standard bacteriological culture methods and PCR. We isolated 64 bacteria colonies and 20 bacteria species using 16S-rDNA based PCR in 17 Haemaphysalis parva and 1 Hyalomma marginatum hard ticks. We suggested that some bacteria species determined in ticks may be used for the biological control of hard ticks.Keywords : Hard ticks, Simbiont, Bacteriom, Biological Control, PCR