Kahramanmaraş kent merkezinde coğrafi işaretli ürünlere ilişkin tüketici tercihleri: Gemlik zeytini örneği
Preferences consumers towards product with geographical indication at centre of Kahramanmaraş: Case study of Gemlik olive
  1. Tez No: 338794
  2. Yazar: YEŞİM MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAHİN, PROF. DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Gemlik Zeytini, Coğrafi İşaret, Kahramanmaraş, Gemlik olive, Geographical indication
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Coğrafi işaretler, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökeninin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Ürünün kaynağını gösteren işaretlerdir. Bu çalışmanın amacı Kahramanmaraş il merkezinde yaşayan tüketicilerin coğrafi işaretli gıdalara karşı tutum ve davranışlarını belirlemektir. Bu amaçla değişik sosyo-ekonomik gruplardaki 384 aileden anket yoluyla elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistikler ve lojistik regresyon modelinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin %76,3'ünün coğrafi işaretli gıda ile ilgili bilgiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Tüketicilerin %86,2'sinin Gemlik zeytini tükettiği, %58,9'unun coğrafi işaretli bir gıdaya daha fazla ödeyeceği ve coğrafi işaretli Gemlik zeytinine %29,8 daha fazla ödeyebileceği tespit edilmiştir. Coğrafi işaretli Gemlik zeytini tüketimi ile gelir ve cinsiyet arasında istatistikî açıdan önemli bir ilişki bulunmaktadır. Tüketim sıklığı yüksek olan Gemlik zeytininin rakiplerine karşı üstünlüğü ancak coğrafi markalama ile sağlanabilir. Gemlik zeytini coğrafi işaretli bir ürün olmasına rağmen tüketiciler, paketler üzerinde herhangi bir işaret olmadığı için yanılgıya düşmektedirler. Bu çalışmanın sonuçları, karar vericilere tüketici tercihlerini belirleyerek çalışmalarına yön verebilmelerinde önemli bilgiler sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Geographical markings are signs indicating a distinctive quality, fame or other features and identified with a district, area, region or country of its origin. Geographical indication shows products' origin. The aim of this study determines to consumers' attitudes and behaviors towards products with country of origin sign. For this aim, obtained by the survey of 384 families in different socio-economic groups have been analyzed. Data were analyzed using introductory statics and logistic regression model. According to the survey, 76,3% of consumers hasn't informed about product with geographical indication. 86,2 % of consumers consume Gemlik olive, 58,9 % of consumers will pay more to product with geographical indication and Gemlik olive with geographical indication may pay more 29,8%. Gemlik olive with geographical indication consumption between income and gender were found statistically significant A high frequency of consumption of Gemlik olive's advantage aganist its competitors can be achieved with geographical marking. Although Gemlik olive is a geographical indication with product, consumers are mistaken which no indication the product. Results of this study will provide important information to decision makers to determine consumer preferences for give direction on their study.