Kahramanmaraş ovasında pamuk solgunluk hastalığı (Verticillium dahliae Kleb.) sörveyi ve pamuk üreticilerinin pestisit kullanım alışkanlıkları
Suvey of verticillium wilt of cotton (Verticillium dahliae Kleb.) in Kahramanmaraş region and pesticide using habits of cotton growers
  1. Tez No: 338793
  2. Yazar: HASAN KÜÇÜKÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Verticillium dahliae, pestisit, sörvey, Cotton, Verticillium dahliae, pesticide, survey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma ile Kahramanmaraş Ovası?nda pamuk solgunluk hastalığının yaygınlığını, oluşumunu ve şiddetini belirlemek ve pamuk üreticilerinin pestisit kullanım alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma sonucunda, sörvey yapılan toplam 78 pamuk tarlasından 62?sinde pamuk solgunluk hastalığının varlığı tespit edilmiştir. Yapılan sörveyden elde edilen verilere göre Verticillium solgunluk hastalığının hastalık şiddeti ortalaması Kahramanmaraş ili Merkez ilçesinde (0,53) en yüksek, Gaziantep ili Nurdağı ilçesinde (0,39) ise en düşük olarak hesaplanmıştır. Verticillium solgunluk hastalığının ovada en yaygın olduğu bölge %94,12 oranla Pazarcık ilçesi olarak bulunurken, ortalama hastalık oluşumu ise en yüksek Kahramanmaraş ili Merkez ilçesinde (%30,61) görülmüştür. Kahramanmaraş Ovası?nda pamuk solgunluk hastalığının yaygınlığı %79,17, ortalama hastalık oluşumu %29,85 ve hastalık şiddeti ortalaması 0.44 olarak bulunmuştur. Günümüz pamuk üreticilerinde görülen pestisit kullanım alışkanlıklarını belirlemek amacı ile yapılan anket çalışması sonucunda pamuk üreticilerinin; %43,07?sinin pestisitleri ziraat mühendislerinin tavsiyesine göre seçtiği, %83,07?sinin pestisitleri seçerken etkisine önem verdiği, %33,85?inin pestisitleri kullanırken koruyucu önlem almadığı, %52,3?ünün pestisitleri akşam vaktinde kullandığı, %36,92?sinin pestisitlerin dozunu etikette yazan miktara göre ayarladığı ve %53,84?ünün boş ilaç kutularını uygun şekilde imha ettiği tespit edilmiştir. Ankete katılan çiftçilerden ?tarım ilaçları reçetesiz satılmamalı? fikrine katılanların oranı %90,77 olarak bulunurken, kullandıkları tarım ilaçlarının insanlara ve çevredeki diğer canlılara zarar verdiğine katılanların oranı ise %75,72 olarak bulunmuştur. Pamuk üreticilerinden; bazı ilaçların yararlı böcekleri daha az etkilediğini bilenlerin oranı %49,23, ekonomik zarar eşiği hakkında bilgi sahibi olanların oranı ise %7,69 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the survey, it was aimed to determine the prevelance, complication, intensity and severity of Verticillium disease in Kahramanmaraş Plain. it is confirmed that Verticillium wilt disease was present in 62 fields of 78 cotton fields surveyed. According to the data of survey, avarage disease severity has been figured as the higgest in Kahramanmaraş county (0.53) and the lowest in Nurdağı county, Gaziantep (0,39). While Pazarcık county were founded to be the most prevalent area with 94,12 % disease in the plain, the highest avarage disease incidence has been seen in central county of Kahramanmaraş (30,61%). Verticillium disease prevalance 79,17 %, avarage disease incidence 29,85 % and disease severity average 0,44 in Kahramanmaraş Plain. As the result of the questionnaire that has been done to identfy the today?s cotton producers? habit of using pesticide, it has been stated that 43,07 % of producers choose the pesticide according to the suggestions of agricultural engineers, 83,07 % of them pay attention to the effects of pesticide, 33,85 % of them don?t take precqutions during pesticide application, 52,3 % of them use pesticide in the evenings, 36,92 % of them dosage the pesticide according to the quantity written on the label and 53,84 % of them annihilate the empty pesticide boxes in on appropriate way. While average of farmers, who agree with the idea of that pesticide shouldn?t be sold without prescription, has been found as 90,77 %, the average of participants who agree with the idea that pesticides dangerous to people and the other living creatures in the envinanment has been found as 75,72 %. Among the cotton producers who knows that some of the pesticides affect less the beneficial insects, has been found as 49,23 % and the average of who has information about threshold, has been found as 7,69 %.