Ilgaz Dağı Milli Parkında rekreatif kullanımların ekonomik analizi
An economic an analysis of recreative utilizalitions in the Ilgaz Mountain National Park
  1. Tez No: 338801
  2. Yazar: MEHMET EMİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Maliyet Yöntemi, Tüketici Rantı, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Travel-Cost Method, Consumer Surplus, Ilgaz Mountain National Park
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasında seyahat maliyet yöntemi kullanılarak, Ilgaz Dağı Milli Parkında giriş ücreti belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada seyahat maliyet yöntemi açıklanmıştır. İkinci aşamada ise Ilgaz Dağı Milli Parkında seyahat maliyet yönteminin kullanılması için gerekli veriler toplanmıştır. Son olarak üçüncü aşamada ise elde edilen verilerin seyahat maliyet yöntemiyle değerlendirilmesi yapılmıştır. Ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla milli parkın nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bilimsel ve teknik önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca bu tez çalışmasında, ormanların odun üretiminden başka faydalarının da olduğunu ortaya koymak ve ormanların sadece odun üretilen yerler olmadığından hareketle, çok fonksiyonlu özellikleri açısından rekreasyon fonksiyonunun ekonomik yönden değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; Ilgaz Dağı Milli Parkı? nda Tüketici rantı negatif değer olarak bulunmuş olup, ilçeler bazında ortalama -22.651 TL olarak belirlenmiştir. Ziyaretçilerin ödemeye istekli oldukları gönüllü ortalama giriş ücreti ise 7.70 TL dir. Sonuç olarak; Ilgaz Dağı Milli Parkının tüketici rantının pozitif değere dönüşmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation determination of entry cost to the Ilgaz Mountain National Park is practised by using travel-cost method. This study includes three stages. In the first stage travel-cost method is explained. In the second stage required data in order to apply travelcost method in the Ilgaz Mountain National park is collected. And finally, obtained data is evaluated through travel-cost method in the third stage. Scientific and technical suggestions were made regarding how to manage the national park in order to increase the number of visitors to the site. Besides this study reveals the other benefits of forests rather than wood production with regard to multi functional properties of forests and in this context economics analysis of recreation function of forests is carried out. According to results of this research, consumer surplus in the Ilgaz Mountain National Park was found negative, as average of -22.651 TL at the district level. The average entry fee which reflects willingness to pay of visitors for the site is about 7.70 TL. As a result, some suggestions were given in order to make consumer surplus positive in the Ilgaz Mountain National Park.