Deliçay (Kahramanmaraş)'ın makroinvertebrat faunası ve mevsimsel dağılımı
Deliçay,the macroinvertebrat fauna and seasonal status of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 338802
  2. Yazar: RASİM AYAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Deliçay, bentik makroinvertebrat, Kahramanmaraş, Deliçay, benthic macroınvertebrat, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, Deliçay (Kahramanmaraş)?ın bentik macroinvertebrat faunasını belirlemek amacıyla Şubat 2010-Ocak 2011 tarihleri arasında yapıldı.Her ay üç istasyondan, makrobentik omurgasız örnekleri kick-net yardımıyla tespit edildi.Söz konusu araştırma bölgesinden Amphipoda, Diptera, Lumbriculida, Hemiptera, Odonata,Ephemeroptera, Coleoptera, Gastropoda, Hirudinida, Trichoptera, Plecoptera, Isopoda, Planaria takımlarına aittoplam 27 takson belirlenmiştir.Belirlenen organizma gruplarının %31,62?sı Diptera, %30,43?ünü Amphipoda, % 8,82?sini Trichoptera, % 7,46?sını Lumbriculida, % 5,93?ünü Gastropoda, % 4,32?sini Odonata, % 4,03?ünü Ephemeroptera, % 3,34?ünü Hemiptera, % 1,73?ünü Coleptera, % 1,03?ünü Hirudinida, ve % 1,32?sini da ise diğer organizma grupları oluşturmaktadır. Söz konusu Deliçay?da istasyonlara göre en fazla bulunan organizma grupları ise I. istasyonda Gammarus sp., II. istasyonda Simulium sp., III. istasyonda ise Ablabesmiya sp. olup en baskın organizma grupları ise Gammarus sp.( %37) ve Hydropschye sp.(%22)?dir. Araştırma bölgesinde ilkbahar aylarında Gammarus sp. veSimulium sp. (larva) bs/m2 ?de en baskın organizma grubunu oluşturmaktadır. En fazla organizma Nisan ayında 206 bs/m2 bulunurken, en az organizma ise Temmuz?da ise 27bs/m2 tespit edilmiştir. Hiyerarşik benzerlik analizine göre, organizma sayıları bakımından Ocak ve Şubat aylarının diğer aylarla benzer olamadığı diğer ayların ise birbirlerine benzer olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between february 2010 and january 2011 to determine the bentik macroinvertebrat faunaof Deliçay Kahramanmaraş. The samples of spineless macrobentik from the station was determined each month via kink-net. From the research area, 28 taxon were found whose names are Amphipoda, Diptera, Lumbriculida, Hemiptera, Odonata, Emphemeroptera, Coleoptera, Gastropoda, Hirudinida, Trichoptera,Plecoptera ,Isopoda and Planaria. The percentage of the discovered organisms are as follows: 31.62% Diptera, 30.43% Amphipoda, 8.82% Trichoptera, 7.46% Lumbriculida, 5.93% Gastropoda, 4.32% Odonata, 4.03% Ephemeroptera, 3.34% Hemiptera, 1.73% Coleptera, 1.03% Hirudinida and 1.32% other organism groups. In Deliçay, the most discovered organism groups compared with the stations are as follows: in the first station Gammarus sp., in the second station Similuim sp., in the third station ablabesmiya sp; the most dominant organism groups are Gammarus sp (37%) and Hydropschye sp (22%). In the research area, in the spring, Gammarus sp. and Simulium sp (maggot) bs/m are the most dominant organism groups. It was found that the most abundant organism were found in april-206 bs/m and the least number of them were found in july 27 bs/m. According to the hierarchic similarity analyzes, it is seen that organism numbers differ in january and february but they are the same in other months.