Okul öncesi eğitimcilerin 36-72 ay aralığındaki çocukların davranış problemleri ile ilgili görüşlerinin incelenmesi ve başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi
Research on opinions of preschool teachers about behavioral problems of 36-72 month-old children and determining coping strategies
  1. Tez No: 339410
  2. Yazar: MELİKE YUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR PINAR BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Davranış Problemi, Sınıf Yönetimi, Davranış Yönetimi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma okul öncesi öğretmenlerin 36-72 aylık çocuklarda gözlenen davranış problemlerini tanımlama ve değerlendirme yöntemleri ile sınıf yönetimi ve davranış yönetimi becerilerine ilişkin görüşlerinin alınması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş `Okul Öncesi Öğretmenlerin 36-72 Ay Aralığındaki Çocukların Davranış Problemleriyle İlgili Görüşleri? soru formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu 2012-2013 eğitim öğretim yılında Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan, 36-72 ay aralığındaki çocuklara eğitim veren Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı resmi ve özel olmak üzere toplam 54 anaokulunda görev yapan 238 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Soru Formundan elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimleyici istatistik (frekans, yüzde ve ortalama) , Ki-kare Testi, t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın amacına yönelik olarak toplanan veriler, SPSS 20.0 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Verilerin karşılaştırılmasında anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, araştırma kapsamında yer alan öğretmenlerin davranış problemlerini tanımlama ve değerlendirme, davranış yönetimi ve sınıf yönetimi becerileri ile öğretmenlerin yaşları, çalışma süreleri ve eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p < 0.05). Yine bu araştırma sonucunda davranış problemleriyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmayan öğretmen oranının yüksek olduğu görülmüştür. Bu bulguların yanı sıra, çocuklarda görülen istenmeyen davranışlar ile ilgili aile, okuldaki diğer çalışanlar ve uzmanlar ile işbirlikçi tutumların istenilen oranda olmadığı, özellikle uzman görüşüne başvurmanın daha az tercih edildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in order to take opinions of preschool teachers about assessment of behavioral problems of 36-72 month-old children and capabilities of class and behaviour management. In accordance with this purpose, the questionnaire named as ?Research on Opinions of Preschool Teachers about Behavioral Problems of 36-72 month-old Children? which was developed by the researcher as a data collection tool, has been used. The sample group of the reserach has been established by 238 preschool teachers who work with 36-72 month children at 54 schools of Ministry of National Education at the province of Ankara for 2012-2013 academic year. For analyzing the data, descriptive statistics (frequencies (f), percentages (%), mean), Chi-Square, t-test and one way ANOVA tests have been used. The collected data has been evaluated by SPSS 20.0 package program. Significant level value 0.05 was accepted to standard level for comparing the data.