Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde takip edilen metastatik renal hücreli kanser hastalarının sağkalımlarının zaman içinde değişiminin incelenmesi
The analysis of metastatic renal cell cancer patients' survival changes over time at Hospitals of Hacettepe University
  1. Tez No: 339475
  2. Yazar: ZAFER ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: renal hücreli kanser, metastatik, hedefe yönelik tedaviler, MSKCC, renal cell cancer, metastatic, targeted therapy, MSKCC
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Arık Z., Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri?nde Takip Edilen Metastatik Renal Hücreli Kanser Hastalarının Sağkalımlarının Zaman İçinde Değişiminin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Medikal Onkoloji Tezi, Ankara, 2013. Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Kanser Kayıt Birimi verilerine göre Ocak 2003 - Aralık 2012 tarihleri arasında renal hücreli kanser (RHK) tanısı ile izleme giren erişkin hastaların arşiv dosyaları değerlendirildi. Hastaların dosyaları, demografik ve klinik özellikleri, uygulanan tedaviler, uygulanan tedaviden progresyona kadar geçen süre ve hastaların genel sağkalımları araştırılmıştır. Çalışmada 209?u (%68,5) erkek ve 96?sı (%31,5) kadın toplam 305 renal hücreli kanser hastasının verileri analiz edildi. Hastaların yaş ortalaması 55,4±12,2 yıl idi. 305 hastanın 176 `sının(%57,7) metastatik olduğu saptandı. 107 hasta (%60,2) interferon ile tedavi edildi. Metastatik hastaların 74?ü (%41,5) en az bir hedefe yönelik tedavi (HYT) aldı. Herhangi bir basamakta 51 hasta (%28,4) sunitinib, 16 hasta (%7,4) pazopanib, 17 hasta (%9,7) sorafenib ve 27 hasta (%14,8) everolimus ile tedavi edilmişti. Metastaz gelişen hastalarda metastaz geliştikten sonraki ortanca izlem süresi 19,1 (1-97) ay ve ortanca genel sağkalım süresi 24,6 (%95 GA= 20,4-28,9) ay idi. HYT almamış hastaların ortanca genel sağkalımı 19,4 (%95 GA=14,2-24,6) ay iken herhangi bir HYT almış hastaların ise 29,1 (%95 GA=21,4-36,8) ay saptanmıştır (p=0,036). 2-yıllık genel sağkalım oranı HYT almamış hastalarda %42 iken, HYT alanlarda %59 saptandı (p=0,036). 2007 yılından itibaren RHK tedavisinde HYT?ler kullanılmaya başlanmıştır. 2007 yılı öncesi ve sonrası metastatik hastalık tanısı alan hastaların ortanca genel sağkalım sürelerinde anlamlı fark izlenmedi. 2007 yılı öncesinde ortanca genel sağkalım 24,6 ay (%95 GA=16,9-32,4 ay) iken 2007 yılı ve sonrasında ise 25,6 ay (%95 GA=19,3-31,8 ay; p=0,995) saptandı. Çalışma periyodu olan 2003-2012 yılları zaman dilimlerine göre gruplandırıldığında genel sağkalımda istatistiksel anlamlılığa ulaşmayan fakat ilerleyen yıllar ve HYT sık kullanımı lehine olan artış saptandı (p=0,09) HYT alan hastaların HYT almayanlara göre daha uzun yaşadıkları saptanmıştır. Özellikle Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) orta ve kötü risk kategorisinde HYT?lerin daha etkin olduğu saptandı. Çalışmamızda incelediğimiz yılları belirli gruplara ayırıp analiz ettiğimizde istatistiksel anlamlılığa ulaşmayan fakat yıllar ilerledikçe olan sağkalım artışı ortaya çıkmıştır. Bulgular hedefe yönelik tedavilerin, metastatik RHK?da etkin olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Arık Z., The analysis of metastatic renal cell cancer patients? survival changes over time at Hospitals of Hacettepe University. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Thesis of Medical Oncology, Ankara, 2013. Data from the hospital charts of adult renal cell cancer (RCC) patients treated between January 2003 and December 2012 were analyzed using the Hacettepe University Cancer Registry Unit database. Demographic and clinical findings along with patient, tumor, treatment related prognostic factors , progression free survival, and overall survival were analyzed. A total of 305 RCC patient (209 male, 96 female) were included in the analysis. Mean age was 55.4±12.2 years. 176 patients (57.7%) developed distant metastasis. 107 (60.2%) of metastatic patients received at least one dose of IFN-?. 74 (41.5%) of metastatic patients received at least one targeted therapy. With in the targeted therapy group, 51 (28.4%) patients received sunitinib, 16 (7.4%) patients received pazopanib, 17 (9.7%) patients received sorafenib, and 27 (14.8%) patients received everolimus. Median follow-up was 19.1 months (range 1-97 months) and median overall survival was 24.6 months (95% CI, 20.4-28.9). Median overall survival of patients who received targeted therapy was significantly better compared to who not received ( 29.1 months (95% CI, 21.4-36.8) versus 19.4 months (95% CI, 14.2-24.6 month); p=0,036). 2-year overall survival was significantly better for targeted therapy; 59% versus 42%,respectively (p=0,036). The introduction of targeted therapy in metastatic RCC treatment was at 2007. Median overall survival of patients which was metastatic before 2007 do not differ from the patients which was metastatic after 2007 (24.6 months (95% CI, 16.9-32.4 months) versus 25.6 months (95% CI, 19.3-31.8 months;p=0,99), respectively. The study period of 2003-2012 was subdivided into 4 consecutive groups. Although not statistically significant a trend toward better survival was associated with progressing years and targeted therapy usage (p=0,09). Patients who received targeted therapy lived longer compared to who did not received. Especially patients in the intermediate and poor risk Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) groups were benefited more from targeted therapies. Trend toward better survival was associated with progressing years and targeted therapy usage. Results indicate that targeted therapy is an effective treatment in RCC.