Kış sporlarında seçilmiş branşlardaki sporcuların statik ve dinamik denge performanslarının karşılaştırılması
The comparition of the static and dynamic balance performance of athlects doing selected winter sports
- Tez No: 339494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜRMÜZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kış Sporları, Kayak, Denge, winter sport, balance, ski
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, seçilmiş kış sporları branşlarındaki alp disiplini, kuzey disiplini ve snowboard branşlarındaki sporcuların statik ve dinamik denge performanslarını karşılaştırmak amacı ile yapıldı.Çalışmaya, Türkiye Kayak Federasyonunun düzenlemiş olduğu Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazanan 12-15 yaş aralığında 20 alp disiplini, 20 kuzey disiplini ve 20 snowboardcu olmak üzere 60 sporcu gönüllü olarak katıldı.. Çalışmaya katılan sporculardan, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, statik ve dinamik denge ölçümleri alındı. Vücut kitle indeksi (VKİ); çalışmaya katılan deneklerden alınan vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri, VKİ= vücut ağırlığı (kg) / boyun uzunluğu (m2) formülü ile hesaplandı. Statik denge, Flamingo Denge Testi ile ölçüldü. Dinamik denge Yıldız Denge Testi (YDT) ile ölçüldü.Grupların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Çoklu karşılaştırma testi olarak Tukey testi kullanıldı. p0.05). Gruplar arasında statik denge performansına ait değerlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı (p>0.05), Dinamik denge performansı değerlerinde ise alp kayakçılar ile snowboardcular arasında anlamlı bir farkın olmadığı (p=0,05), kuzey disiplin kayakçıları ile alp kayakçılar ve snowboardcular arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edildi (p=0,001). Sonuç olarak, kış sporlarıyla uğraşan alp ve kuzey disiplini kayakçılar ve snowboardcuların statik ve dinamik denge performansları karşılaştırıldığında, grupların statik denge skorlarının arasında farkın olmadığı, dinamik denge performansı ise kuzey disiplini yapan sporculara göre alp disiplini ve snowboard yapan sporcuların daha iyi olduğu görüldü. Bu sonuçta gösteriyor ki, kış sporlarında süratin dominant olduğu alp kayakçıları ile snowboardcularda denge performansı da yüksektir. Denge performansın yüksek düzeyde olması uygulanan antrenman programına ve yarışmalara bağlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the static and dynamic balance performance of athletes doing winter sports including alpine discipline and Nordic discipline and snowboard. The study performed with total 60 volunteered athletes (20 athlect from each winter sport) who were selected by Turkish Ski Federation to participate Turkey Ski Championships between the ages of 12-15. Heights, body weight, body mass index, static and dynamic balances of athletes were measured. Body mass index (BMI) were calculated by using formula (BMI = body weight (kg) / hight (m2)) after doing body weight and height measurements. Static balance was measured by Flamingo Balance Test. Dynamic test was measured by balance Star Balance Test (SBT). To compare teams one-way variance analysis was used. Tukey test was used for multiple comparisons. p value of 0.05). There was no statistically significant difference between the values of static balance performance of the groups (p> 0.05). While the dynamic balance performance values between alpine discipline skiers and snowboarders were not significant (p = 0.05), significant difference was found between skiers of Nordic discipline and alpine discipline and snowboarders (p = 0.001). As a result, when compared scores of static and dynamic balance performance of skiers of alpine discipline, Nordic discipline and snowboarders, there was no difference between the groups for static balance scores. Alpine discipline skier and snowboarding athletes found to be better performing compare to Nordic discipline athletes as a results of dynamic balance performance. This result shows that speed needed winter sports like alpine discipline and snowboard, athletes showed high stability performance. We think that having a high level of performance gained from applied training program, and organized competition.