Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerin özbakım gücü ve etkileyen faktörler
Self-care agency of individuals with chronic obstructive pulmonary disease and its affecting factors
  1. Tez No: 339497
  2. Yazar: ZÜLEYHA KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL GÖRİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, özbakım, özbakım gücü, etkileyen faktörler, COPD, self-care, self-care agency, affecting factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylerin özbakım gücü ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmaya bir ilin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Poliklinikleri?ne başvuran, çalışma kriterlerine uyan ve çalışmayı kabul eden 226 KOAH?lı birey alınmıştır. Çalışmanın verileri literatür taranarak hazırlanan hasta tanıtım formu ve Kearney ve Fleischer (1979) tarafından geliştirilmiş, Türkiye?de geçerlik ve güvenirliği 1993 yılında Nahcivan tarafından yapılmış olan özbakım gücü ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada kullanılan anket formundaki her bir soru araştırmacı tarafından okunarak hastaların cevapları doğrultusunda doldurulmuştur. Araştırmaya, Etik Kurul onayı ve İl Sağlık Müdürlüğü?nden kurum izni alındıktan sonra başlanmıştır. Ayrıca çalışmaya alınan KOAH?lı bireylere araştırmaya katılımları konusunda açıklama yapılıp hastaların sözlü ve yazılı onamları alınmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 21 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Değişkenlerin özet istatistikleri birim sayısı (n), yüzde (%), ortalama ( ) ve standart sapma (SS) olarak belirtilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve Student-Newman-Keuls çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Çalışmada p0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda, KOAH?lı bireylerde özbakım gücü ve etkileyen faktörleri belirleyen, bireylerin öz bakım gücünü arttıran, uygulamalı ve geniş tabanlı çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present research was conducted as a descriptive study to determine self-care agency of individuals with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) and its affecting factors. Study sample consisted of 226 individuals with COPD who accepted to participate and admitted to the Outpatient Clinics of Chest Diseases of State Hospital in a province. Data of the research were collected by using patient descriptive form which was prepared according to literature and self-care agency scale which was developed by Kearney and Fleischer (1979) and of which validity and reliability study was made by Nahcivan (1993) in Turkey. Each question in patient descriptive form and each item of the scale were read and filled by the researcher in accordance with patients? answers. The study was begun after the approval of Clinical Research Ethics Committee and institutional permission from Province Health Directorate. Verbal and written consents of the individuals were also obtained after making an explanation about the research. Data obtained in the research were analyzed using IBM SPSS Statistics version 21 Package Program. Summary statistics of the variables were given as number of units (n), percentage (%), mean ( ) and the standard deviation (SD). Independent samples t test, one-way ANOVA and Student-Newman-Keuls multiple comparison test were used to analyze the data. p0.05). According to these results, it is suggested that practical and broad-based studies should be planned to determine self-care agency of patients with COPD and the factors which affect self-care agency and how to increase self-care agency.