Kayseri ve civarında halk elinde yetiştirilen Kıl Keçilerinde ß-Laktoglobülin gen polimorfizminin PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi
Detection of ß-Lactoglobulin gene polymorphism with PCR-RFLP method in Hair Goat breed raising at Kayseri and province
  1. Tez No: 339504
  2. Yazar: MUSTAFA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-laktoglobülin, Kıl keçisi, RFLP, Süt proteini, Beta-lactoglobulin, Hair goat, Milk protein, RFLP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada Kayseri ve civarında yetiştirilen yerli keçi ırklarından Kıl keçilerinde beta-laktogobulin (ß-LG) geninin allel yapılarının PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Projenin materyalini, Kayseri ve civarında yetiştirilen 75 baş Kıl keçisi oluşturmuştur. Beta-laktogobulin allellerinin belirlenmesinde yapılan PCR işlemini takiben elde edilen PCR ürünleri SacII endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. ß-LG geni için, incelenen Kıl keçisi örneklerinde en yüksek AA (S2S2) genotipine sahip bireylere rastlanılmıştır. İncelenen örneklerde BB (S1S1) genotipli bireylere rastlanılmamıştır. Çalışma sonunda A allelinin frekansı 0.81, B allelinin frekansı ise 0.19 olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonunda incelenen Kayseri ve civarında yetiştirilen Kıl keçilerinde ß-LG lokusu yönünden HW dengesinden sapma (0.05) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work was to examine the allele structures of beta-lactoglobulin (ß-LG) gene with RFLP method in Hair Goat breed. The material of the project, 75 head of Hair Goat have formed that have been raised in Kayseri vicinity. In order to determine the ß-LG alleles in PCR products, the PCR products were digested with SacII endonuclease enzyme. They came across in examined hair goat examples for the ß-LG gene the maximum AA (S2S2) genotype individuals in the examined examples. They did not come across BB (S1S1) genotype individuals in the examples. In the end of the study the frequency of the allele A was calculated as 0.81, the frequency of the allele B was calculated as 0.19. It was seen the hair goat which is grown in Kayseri and province, in terms of the locus of the ß-LG deviation from HW equilibrium (0.05) in the study.