Kars Ardahan Ağrı Merkez-yerel yöneticilerinin spor hizmetlerine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
The assessment of the opinions of Central-local administrators of Kars Ardahan Agrı about sport services
- Tez No: 339536
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Spor, Mahalli İdareler ve Spor, Kars Ağrı Ardahan ve Spor, Local Governments, Sport, Local Governments and Sport, Kars, Ardahan, Agrı and Sport
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kars, Ardahan Ağrı merkezi ve yerel yöneticilerinin spor hizmetlerine yönelik görüşlerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde betimsel analiz yöntemi kullanılarak açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Elde edilen bulguların, net, anlaşılır ve çarpıcı bir şekilde sunulması için sık sık alıntılara yer verilmiş ve bulgular neden sonuç ilişkisi içerisinde yorumlanmıştır. Çalışma grubunu Kars Ağrı ve Ardahan il ve ilçe merkezlerinde görev yapan atanmış ve seçilmiş yerel idare temsilcileri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan yerel idare temsilcilerinin 3?ü vali, 3?ü il belediye başkanı, 3?ü il genel meclis başkanı, 3?ü gençlik hizmetleri ve spor il müdürü, 3?ü spor şube müdürü, 19?u ilçe kaymakamı ve 19?u da ilçe belediye başkanıdır. Araştırma örnekleminin büyüklüğü ve kapsamı yerel idare birimlerinin hizmet alanları dikkate alınarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında yörede spor hizmetlerinin yerel yönetim birimlerince sunulması görüşü ağırlık kazanmıştır. Belediye, il özel idare, valilik gibi yerel yönetim birimleri, spor hizmetlerinin kendileri tarafından sunulması durumunda hizmetlerin verimliliğinin artacağını ortaya koymuştur. Özellikle kulüpleşme ve kulüp giderlerinin karşılanması noktasında bir takım eksikliklerin olduğu ve yerel yönetim birimlerinin bütçelerinin spor hizmetleri konusunda yetersiz kaldığı da anlaşılmaktadır. Sonuç olarak spor hizmetlerinin yerel idare birimleri tarafından sunulması; yerel yönetimlere bu konuda daha çok sorumluluk verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca spora daha fazla kaynak oluşturacak çalışmaların yapılması gerekliliği de ortaya çıkmıştır. Özellikle kulüpleşmenin artırılması, mevcut spor kulüplerine daha fazla destek sağlanması; ayrıca kitle sporunun yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to propound the opinions of central and local administrators of Kars, Ardahan Agrı about sport services. In this study, using the descriptive method of analysis within the framework of qualitative research approach, a semi-structured interview consisting of open-ended questions has been prepared. In order to present the findings of the study in a clear, comprehensible and striking way, quotations has been given frequently and the findings has been interpreted in a cause and effect relationship. The study group has been formed from the local goverment representatives who are elected and designated to work within Kars, Ağrı and Arhadan province and distict centers. Local goverment representatives who participated in this study are; 3 governors, 3 province mayors, 3 heads of provincial councils, 3 provincial directors of youth and sports, 3 sports deparment managers, 19 district governors and 19 province mayors. The size and scope of the research sample is based on the service areas of the local government units. The idea of providing sport services within the region by the local govermental units gained wight in the light of the findings. Local government units such as governorate, municipalities and special provincial administrations have revealed that the efficiency of sport services will increase, in case of submission by themselves. Its understood that, there are a number of deficiencies especially on the point of becoming a club and covering the expenses, also the budgets of government units inadequate to the provision of sport services. As a result, its though that the sport services should be delivered by the local governmental units, and more responsibilities should be given to the local governmental units in this regard. In addition to this, the necessity of creating more resources for the sport facilities have emerged. Particularly, there more works should be done towards providing more support for the existing sports clubs, increasing to become a club, and also proliferation of mass sports activities.