Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin müzik okuryazarlık düzeylerinin karşılaştırmalı incelenmesi
A comparative analysis of music literacy levels of preschool and classroom teachers
- Tez No: 779944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: müzik, müzik okuryazarlığı, okul öncesi eğitim, sınıf eğitimi, music, music literacy, preschool education, classroom education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi ve sınıf öğretmenliği alanlarında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapmakta olan öğretmenlerin müzik okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin çeşitli değişkenlere göre müzik okuryazarlık düzeylerinin karşılaştırılmalı olarak belirlenmesi ve bu alanlarda görev yapan öğretmenlerin yeterli seviyede müzik okuryazarlık düzeyine sahip olup olmadığını belirleyen bir çalışma olması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada deneysel olmayan nicel araştırma türlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars il merkez ve merkez köylerinde görev yapmakta olan 149 okul öncesi öğretmeni ve 337 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak“Okul Öncesi ve Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dallarına Yönelik Müzik Okuryazarlığı Ölçeği”ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen verilere betimsel istatistik yöntemlerinden frekans ve yüzde, kestirimsel istatistik yöntemlerinden Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin müzik okuryazarlık düzeyinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin müzik okuryazarlık düzeyleri karşılaştırıldığında istatiksel açıdan aralarında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik özelliklere göre istatiksel açıdan okul öncesi öğretmenlerinin cinsiyet, çalışılan il, yaş, lisans eğitiminde alınan müzik eğitimi dönem sayısı değişkenlerinin anlamlı bir fark oluşturmadığı, lisans harici müzik eğitimi alma durumu, lisans döneminde verilen müzik eğitiminin yeterliği, lisans süreci veya sonrası müzik sertifikası alma durumu, kıdem değişkenlerine göre ise aralarında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin istatiksel açıdan çalışılan il, lisans eğitiminde alınan müzik eğitimi dönem sayısı değişkenlerinin anlamlı bir fark oluşturmadığı, lisans döneminde verilen müzik eğitiminin yeterliği, lisans harici müzik eğitimi alma durumu, lisans süreci veya sonrası müzik sertifikası alma durumu, yaş, kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir fark oluşturduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to specify the music literacy levels of teachers that work in schools affiliated with the Ministry of National Education in the fields of preschool and classroom teaching. The research is regarded as significant in terms of comparatively determining the musical literacy levels of preschool teachers and classroom teachers according to various variables and stating whether the teachers working in these fields are at a sufficient level of music literacy. In this study, the relational screening model, one of the non-experimental quantitative research models, was used. The study group consists of 149 preschool and 337 classroom teachers, who work in the city centers and central villages of Ağrı, Ardahan, Iğdır, and Kars located in the Eastern Anatolia region. As the data collection tool, the“Music Literacy Scale to Preschool and Elementary School Education Department”and a personal information form were used. The frequency and percentage from descriptive statistical methods, the Mann-Whitney U test, and the Kruskal-Wallis H test from predictive statistical methods were applied to the obtained data. As a result of the study, it was revealed that the music literacy levels of preschool and classroom teachers were at a medium level. Moreover, when the music literacy levels of preschool and classroom teachers were compared, it was concluded that there was no statistically significant difference between the two groups. According to the demographic characteristics, the variables of gender, province of employment, age, and the number of semesters including music education in university years do not make a statistically significant difference among the classroom teachers. On the other hand, it was determined that there is a significant difference among the preschool teachers according to the variables of receiving an extra music education outside the university, adequacy of music education in undergraduate period, the status of obtaining a music certificate during or after the undergraduate period, and their seniority. When it comes to the classroom teachers, it was concluded that the variables of employment province and the number of semesters including music education in university years do not make a statistically significant difference, but there is a significant difference according to the variables of receiving an extra music education outside the university, adequacy of music education in undergraduate period, the status of obtaining a music certificate during or after the undergraduate period, their age, and seniority.